Ταξιδιωτικά άρθρα

Αφιέρωμα στο Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας

Ευρυτανία, Μεγάλο Χωριό: Εδώ ο απόλυτος κυρίαρχος είναι η φύση. Απέχει μόλις 14 χλμ. από το Καρπενήσι.

Αφιέρωμα στο Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας

Φτάνοντας περνάς από συγκλονιστικές διαδρομές, μοναδικά μονοπάτια και ένα επιβλητικό τοπίο που θα θυμάσαι σε όλη σου τη ζωή. Από την πλατεία του χωριού βλέπει κανείς τις κορυφές του όρους Χελιδώνα (1975 μ.), την κοιλάδα του Καρπενησιώτη ποταμού και τα χωριά γύρω από αυτήν. Σε υψόμετρο 720 μέτρων, στους πρόποδες του βουνού Καλιακούδα, το Μεγάλο Χωριό παρέχει απλόχερα στιγμές ψυχικής ανάτασης και ηρεμίας. Τα πέτρινα σπίτια του αντιστέκονται δυναμικά στο πέρασμα του χρόνου, ενώ τα δύο ωραία μονοπάτια (στο Κεφαλόβρυσο και προς τον Γαύρο) μαζί το λαογραφικό μουσείο προσελκύουν αρκετούς επισκέπτες.
Το Μεγάλο Χωριό είναι γνωστό από τα χρόνια της επανάστασης του 1821. Στην Καλιακούδα στις 28 Αυγούστου του 1823, στη θέση Λακκώματα, έγινε μια μεγάλη μάχη μεταξύ των οπλαρχηγών Τζαβέλα, Γιολδάση, Σιαδήμα, Λόντου, Ροδόπουλου και Κοντογιάννη κατά του Μουσταή πασά όταν οι πρώτοι έφραξαν το δρόμο του πασά προς το Μεσολόγγι. Η περιοχή αναφέρεται και ως στρατόπεδο των ελληνικών απελευθερωτικών δυνάμεων τον Νοέμβριο του 1828, λίγο πριν την απελευθέρωση του Καρπενησίου. Το Μεγάλο Χωριό υπήρξε επίσης η γενέτειρα του Αγίου Γεράσιμου του Μεγαλοχωρίτη κατά κόσμον Γεώργιου Σταθόπουλου, που μαρτύρησε με αποκεφαλισμό στην Κωνσταντινούπολη, στις 3 Ιουλίου του 1812. Αξίζει μια βόλτα στα ξύλινα γεφυράκια στην περιοχή Κεφαλόβρυσο του χωριού, πάνω από το ρέμα, ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση. Επίσης, να επισκεφθείτε τις εκκλησίες του χωριού και τα ξωκκλήσια γύρω από το χωριό.
Από το Μεγάλο Χωριό, ξεκινά ένας από τους δρόμους οι οποίοι οδηγούν στο φαράγγι «Πάνταβρέχει» (25 χλμ). Τα παγωμένα νερά του, που έρχονται από το απόκρημνο βουνό της Καλιακούδας, στην προσπάθεια τους να γίνουν ένα με τα νερά του Κρικελιώτη ποταμού βρίσκουν διέξοδο από πηγές στις κορυφές του φαραγγιού δημιουργώντας όμορφους καταρράκτες.
Λουκάνικα, πίτες, πέστροφα, σουφλιμάς (κοντοσούβλι), κυνήγι και γενικώς καλά κρεατικά είναι αυτά που θα δοκιμάσετε στην περιοχή και θα τα συνοδεύσετε με καλό ντόπιο κρασί ή τσίπουρο.

 

Ενδιαφέρουσα είναι η εκδρομή στην ιστορική Ιερά Μονή Προυσού, όπου μπορείτε να προσκυνήσετε την θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς της Προυσιώτισσας, που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου (απέχει μόνο 18 χλμ). Να πάτε και στην περιοχή Λακκώματα στην Καλιακούδα, όπου υπάρχει καταφύγιο στην κορυφή του βουνού. Ένας ακόμη πιο κοντινός προορισμός είναι το Παλαιό Μικρό Χωριό, στο οποίο είναι ακόμη εμφανή τα γκρεμίσματα από την κατολίσθηση του Ιανουαρίου του 1963, λόγω των βροχοπτώσεων που κατέστρεψαν τα 2/3 του Χωριού και ανάγκασαν τους κατοίκους να μετοικήσουν.
Για όσους αγαπούν το σκι, το χιονοδρομικό Κέντρο στο Βελούχι απέχει μόνο 12 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι. Εκτός από χειμερινά σπορ τις υπόλοιπες εποχές μπορείτε να επιδοθείτε σε ορειβασία, πεζοπορία, καγιάκ, ράφτινγκ, ιππασία, ποδηλασία κ.α.
Το Καρπενήσι απέχει 290 χλμ. από την Αθήνα και 370 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Η απόσταση από τη Λαμία, δεν ξεπερνά τα 75 χλμ., ωστόσο το τελευταίο κομμάτι που περιλαμβάνει και τη σήραγγα του Τυμφρηστού είναι γεμάτο στροφές και το χειμώνα πάγο.


Το άρθρο είναι του συνεργάτη μας Χρήστου Μυστιλιάδη (ΕΝ ΛΕΥΚΩ TV)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *