DIY-ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ-CRAFTSΒότανα-Υγεία

Διαβολόχορτο ή ξελογιάστρα

Διαβολόχορτο ή ξελογιάστρα

Το στραμώνιο, (Ντατούρα, στραμόνι, βρομόχορτο, μαγιόχορτο, αγριομπάμια, διαολόχορτο, τέτουλας, τάτουλας, ξελογιάστρα, είναι ένα πανάρχαιο φυτό, αφροδισιακό και παραισθησιογόνο, γιατρικό αλλά και δηλητήριο, ιερό και μαγικό στους αρχαίους πολιτισμούς ολόκληρης της γης.
Από τα βουντού της Καραϊβικής μέχρι την ιατρική της Κίνας και από τον γεμάτο συμβολισμούς χορό του Σίβα μέχρι τα ήξεις αφίξεις των χρησμών της Πυθίας. Datura stramonium – Δατούρα η στραμώνιος) είναι η κοινή ονομασία δικοτυλήδονων φυτών του ομώνυμου είδους της οικογενείας των σολανιδών.

Επίσης λέγεται και διαβολόχορτο. Πρόκειται για μονοετές ποώδες φυτό. Είναι διαδεδομένο στην Ευρώπη και φύεται συνήθως σε ακαλλιέργητους αγρούς και πετρώδεις τοποθεσίες.
Συναντάται αυτοφυές στην Ελλάδα, όπου είναι γνωστό με διάφορες κοινές ονομασίες, όπως βρομόχορτο και τάτουλα.

Η δατούρα η στραμώνιος είναι φυτό εγγενές στην Βόρεια Αμερική, αλλά διαδόθηκε στον κόσμο από τα παλαιά χρόνια. Το φυτό περιγράφηκε επιστημονικά και ονομάστηκε από τον Σουηδό βοτανολόγο Κάρολο Λινναίο το 1753, αν και είχε περιγραφεί ήδη έναν αιώνα νωρίτερα από βοτανολόγους, όπως ο Nicholas Culpeper.

Πολλαπλασιάζεται εύκολα με σπέρματα και αναπτύσσεται σε έδαφος ελαφρό, ασβεστούχο και καλά λιπασμένο.

Είναι φυτό δηλητηριώδες, πλούσιο σε ατροπίνη, υοσκυαμίνη και σκοπολαμίνη, χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική για τα αλκαλοειδή που περιέχει. Επειδή τα αυτοφυή φυτά δεν επαρκούν για τις ανάγκες του εμπορίου, ορισμένα είδη δατούρας, και κυρίως το στραμώνιο, καλλιεργούνται σε σημαντική έκταση. Από τα ξερά φύλλα επίσης του στραμώνιου κατασκευάζονται τσιγάρα για τους ασθματικούς.

Η ατροπίνη και η σκοπολαμίνη (δύο ουσίες οι οποίες βρίσκονται σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις στο φυτό) είναι μουσκαρινικοί ανταγωνιστές οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον και των ασθενειών κίνησης, επίσης μπορούν να αναστείλουν τη παρασυμπαθητική διέγερση του ουροποιητικού συστήματος, του αναπνευστικού συστήματος, του γαστρεντερικού σωλήνα, της καρδιάς και των οφθαλμών.

Είναι φυτό πολύ δηλητηριώδες, ανάλογο στην ενέργεια του με την μπελαντόνα αλλά δραστικότερο από αυτήν. Θυμόμαστε όλοι τις δηλητηριάσεις καταναλωτών που αγόρασαν το φυτό αυτό ανακατωμένο με βρώσιμα χόρτα από λαϊκή αγορά εδώ και λίγα χρόνια.

Προσοχή στη συλλογή άγριων χόρτων, αφού ισχύει πως μαζεύουμε μόνο όσα γνωρίζουμε, ενώ ας γνωρίζουμε ότι δίπλα στο… κουτόχορτο- βλήτο φύεται και το διαβολόχορτο που μοιάζει και συνηθίζει να συνυπάρχει με το ακίνδυνο και γευστικό βλήτο!

 

Δείτε ακόμα: Πως μαζεύουμε άγρια χόρτα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *