Βότανα-Υγεία

Κόλιαντρος, χωνευτικός και αφροδισιακός

Κόλιαντρος, χωνευτικός και αφροδισιακός

Κόλιαντρος

Για αεροφαγία και κακή χώνευση αλλά και αφροδισιακός!

Άλλα ονόματα. Κόλιαντρο το εδώδιμο. Κορίανδρος. Κουτβαράς. Κοριός (νωπός ο καρπός του μυρίζει, πραγματικά, σαν κοριός. Αλλά όταν ξεραθεί έχει πολύ ευχάριστο άρωμα και γεύση).

Επιστημονική ονομασία: Coriandrum sativum

Ιστορίες για τον κόλιανδρο, που είναι ένα από τα γνωστότερα καρυκεύματα σε όλο τον κόσμο: Λέγεται ότι τον καλλιεργούσαν στους κήπους της Βαβυλωνίας. Άλλωστε αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη (Εξοδος 16:31) Σήμερα φυτρώνει σε όλες τις Μεσογειακές χώρες αλλά καλλιεργείται και σε πολλές άλλες.

Στο Μεσαίωνα ήταν απαραίτητο καρύκευμα στην κουζίνα. Τριμμένος Κόλιαντρος μέσα σε ξίδι ήταν συντηρητικό για το κρέας. Τον χρησιμοποιούσαν σε ερωτικά ποτά και για να θεραπεύσουν τα σπυράκια. Τον 17ο αιώνα τα μπι- σκότα με κόλιαντρο ήταν η πιο νόστιμη λιχουδιά που πρόσφεραν με το κρασί ή το τσέρι.

Σήμερα δεν είναι πια περιζήτητος (άγνωστο γιατί) αλλά βρίσκεται ακόμα σε κάποια μανάβικα. Έχει ωραίο άρωμα. Στην Ινδία τον χρησιμοποιούν στη σάλτσα κάρυ και στην Γερμανία σε λουκάνικα. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε τον κόλιαντρο στα γλυκά ή στα μπισκότα σας, στο ψωμί ή στα φαγητά.

Τη μεγαλύτερη φήμη του απέκτησε ο κόλιαντρος όταν χρησιμοποιήθηκε από τους Καρμελίτες μοναχούς, το 17ο αιώνα στο «Νερό της Καρμέλ» που έγινε διάσημο. Τον κόλιαντρο ή κορίανδρο τον χρησιμοποιούν για άρτυμα και στη ζυθοποιία για να αρωματίσουν την μπίρα, πολυάριθμα ορεκτικά ποτά (απεριτίφ) και λικέρ καθώς και το γερμανικό ούζο περιέχουν κόλιαντρο. Στη Φαρμακευτική χρησιμοποιείται για βελτιωτικό της γεύσης.
Στο Αλγέρι καλύπτουν με κόλιαντρο – πιπέρι και αλάτι τα κρέατα που θέλουν να διατηρήσουν. Ταιριάζει πολύ, γευστικά, σε φαγητά όπως οι αγκινάρες και τα μανιτάρια.

Χρήσιμα μέρη: Οι καρποί του, που κακώς λέγονται σπόροι  και το αιθέριο λάδι (που βγαίνει με απόσταξη κοπανισμένων καρπών στον ατμό).

Πού το βρίσκουμε Θα το ανακαλύψετε στους αγρούς από τη μυρωδιά. Αν αγοράσετε καρπούς φυτεύονται εύκολα). Καρπούς θα Βρείτε στα φαρμακεία που έχουν συλλογή βοτάνων και σε καλούς Βοτανοπώλες .

Δραστικές ουσίες. Κοριανδράλη, Γερανιόλη, Πινίνη, Κινεόλη, Τερπινίνη, Τερπένια και Μπορνεόλη.

Ιδιότητες – Ενδείξεις: Ανάλογες με του γλυκάνισου και του κύμινου.

Χωνευτικό, κατάλληλο για όσους νιώθουν την ώρα της πέψης πόνους στο στομάχι.

Κατά της αεροφαγίας. Βοηθάει να φύγουν τα αέρια από την κοιλιά και το έντερο.

Διεγερτικό. Παλιά του απέδιδαν αφροδισιακές ιδιότητες. Το βέβαιο είναι ότι βοηθάει σε νευρική ανορεξία και σε νευρική κόπωση. Πάντως σε μερικά μέρη θεωρείται και σήμερα αφροδισιακός.

Σπασμολυτικό.

Σε ρευματισμούς και πόνους των αρθρώσεων (με εξωτερική χρήση).

Ο κόλιαντρος έχει χρησιμοποιηθεί από την Ιατρική σε παθή σεις του εντέρου, σε υστερίες και σε πονοκέφαλους.

Κόλιαντεος , βίντεο:
Σπέρνω κόλιανδρο σε γλάστρα για μικρό κήπο στο μπαλκόνι

Πώς χρησιμοποιείται:

Σαν αφέψημα, για το στομάχι και την αεροφαγία. Βράζετε ένα κουταλάκι καρπούς σε ένα φλιτζάνι νερό, το σουρώ νετε μετά από 10 λεπτά και πίνετε ένα φλιτζάνι μετά από κάθε γεύμα

Σαν έγχυμα. Δυο κουταλάκια καρπούς κόλιαντρου την ημέ ρα σε ένα φλιτζάνι νερό.

Σε σκόνη. Πίνεται με λίγο νερό από ένα τέταρτο μέχρι μισό κουταλάκι τη φορά. Σε βάμμα (από το φαρμακείο) 10 ως 20 σταγόνες μετά τα γεύματα.

Αιθέριο λάδι. 1 ως 3 σταγόνες 2 με 3 φορές την ημέρα, με λίγο μέλι, μετά τα γεύματα.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ, σε αλοιφές για τους ρευματικούς πόνους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *