Βότανα-Υγεία

Κύμινο για την καρδιά και το στομάχι

Κύμινο για την καρδιά και το στομάχι

Κύμινο

Τονώνει την καρδιά και το στομάχι

Επιστημονική ονομασία: Cuminum . Ήταν τόσο γνωστό από τα αρχαία χρόνια
ώστε αναφέρεται και στην Παλαιά Διαθήκη. Όπως και μερικά άλλα μπαχαρικά, το κύμινο έχει ευεργετικά αποτελέσματα στο στομάχι ανοίγοντας την όρεξη και βοηθώντας την πέψη (το πιο πέρι δεν ανήκει στην ίδια κατηγορία, ανήκει όμως η γλυκιά πιπεριά). Έχει επίσης πολλές άλλες ενδιαφέρουσες φαρμακευτικές ιδιότητες,

Χρήσιμα μέρη: Οι αποξηραμένοι ώριμοι σπόροι του.

Πού το βρίσκουμε: Ευδοκιμεί σε ορεινά λιβάδια και βοσκότοπους. Μπορούμε ν’ αγοράσουμε σπόρους σε καταστήματα μπαχαρι κών και σε πολλούς βοτανοπώλες.

Δραστικές ουσίες: Το πτητικό, άχρωμο μέχρι ανοιχτοκίτρινο αιθέριο λάδι του και η Κυμινόλη που περιέχει.

Ιδιότητες – Ενδείξεις

Ήπιο αντιφυσητικό. Για τα αέρια του στομαχιού (αεροφαγία, μετεωρισμός). Ένα ως δύο γραμμάρια αιθέριου λαδιού σε λίγο νερό διαλύουν τα αέρια του εντέρου.

Καρδιοτονωτικό πολύτιμο σε ταχυπαλμίες. Βράζουμε 5 γραμ. σπόρους σε ένα ποτήρι νερό ώσπου να μείνει σχεδόν μισό και όταν κρυώσει το πίνουμε σε δύο δόσεις (μεσημέρι-βράδυ) μετά το φαγητό. ΠΡΟΣΟΧΗ όμως, δεν επιτρέπεται το ρόφημα αυτό να το πίνουμε περισσότερο από 3-4 μέρες συνέχεια (γιατί θα φέρει ζαλάδες. Πρέπει να διακόπτεται η χρήση για μια βδομάδα.

Διουρητικό, Αποχρεμπτικό.

Εμμηναγωγό. Διευκολύνει τα έμμηνα να έρθουν. Για την ορχίτιδα χρησιμοποιείται κατάπλασμα από πολτό σπόρων κύμινου. Για την βαρηκοΐα γίνονται πλύσεις με έγχυμα κύμινου (2-5 γραμμάρια σπόρων σε ένα λίτρο νερό).

Ευστόμαχο. Έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην ανορεξία και στη δυσπεψία. Και το σπουδαιότερο, ηρεμεί ένα στομάχι που αναστατώθηκε μετά από χάπια ναυτίας καθώς και, γενικότερα, από γαστρικούς σπασμούς. Σπασμολυτικό. Το αφέψημα του ανακουφίζει από κολικούς(και των μωρών).

Γαλακταγωγό. Αυξάνει την έκκριση γάλακτος στο θηλασμό. Μια παλιά καλή παραδοσιακή συνταγή χρησιμοποιεί το κύ μινο για τις χιονίστρες που έχουν ανοίξει. (Κοπανάμε σπόρους κύμινου, πασπαλίζουμε με αυτούς φέτες από νεράντζι, τις ψήνουμε στα κάρβουνα και τις βάζουμε πάνω στις χιονίστρες).

Πώς αλλιώς χρησιμοποιείται:

Εκτός από τις χρήσεις που περιγράφω πιο πάνω μπορούμε να μασάμε σπόρους ή να τους ετοιμάζουμε με τους ακόλουθους τρόπους:

Σαν έγχυμα. Μουλιάζουμε ένα κουταλάκι σπόρους σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό 10 λεπτά και το πίνουμε μετά από κάθε γεύμα. Όταν χρειάζεται δυνατή δόση βάζουμε τρία κουταλάκια αλεσμένους σπόρους σε ένα φλιτζάνι νερό.

Σαν αφέψημα. Βράζουμε ένα κουταλάκι σπόρους σε μισό φλιτζάνι νερό. Το αφήνουμε 10 λεπτά μακριά από τη φωτιά (σκεπασμένο το μπρίκι). Σουρώνουμε και πίνουμε ένα με ενάμισι φλιτζάνι τη μέρα.

Σε σκόνη. Παίρνουμε ένα τέταρτο μέχρι μισό κουταλάκι του γλυκού με λίγο νερό, 2-3 φορές τη μέρα.

Όταν μασάμε τους σπόρους, είναι γενικό τονωτικό του πε πτικού συστήματος και του συκωτιού. Ανακουφίζει από τα αέρια.

Μπορούμε να προσθέτουμε τα φύλλα του στις σαλάτες (αν φυτέψουμε κύμινο σε γλάστρα).

Άλλες εφαρμογές. Το αιθέριο λάδι του κύμινου χρησιμοποιείται σαν άρωμα για προϊόντα αρτοποιος, γλυκά, παγωτά και ποτά. Οι σπόρο του χρησιμοποιούνται σαν μπαχαρικά.

Ένα χωνευτικό ποτό με καταπληκτική γεύση γίνεται αν βάλουμε 40 γραμμάρια σπόρους κύμινου και 200 γραμμάρια ζάχαρη σε ένα λίτρο οινόπνευμα 45 βαθμών να μουσκέψουν για 10 μέρες και μετά το σουρώσουμε. Ένα ποτηράκι του λικέρ από αυτό (για όσους πίνουν οινοπνευματώδη) μετά το γεύμα, είναι χωνευτικό.

ΚΥΜΙΝΟ, ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΒΙΝΤΕΟ:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *