Αθλητικά

Πικρό αντίο της Εθνικής, έχασε 2-1 από την Ισπανία

Με ήττα ολοκλήρωσε τους αγώνες της στο Euro 2008 η εθνική ομάδα καθώς ηττήθηκε και από την Ισπανία με 2-1. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα προηγήθηκε στο ημίχρονο με τον Χαριστέα αλλά δεν μπόρεσε να αποφύγει την τρίτη ήττα σε ισάριθμους αγώνες.

Η εθνική ομάδα της Ελλάδας ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στην τελική φάση του Euro 2008 γνωρίζοντας την τρίτη ήττα της σε ισάριθμες αναμετρήσεις, καθώς έχασε με 2-1 από το αντίστοιχο συγκρότημα της Ισπανίας (42′ Χαριστέας – 61′ Ντε Λα Ρεντ, 88′ Γκουϊθα). Η εθνική κατέλαβε την τέταρτη και τελευταία θέση στον 4ο όμιλο, από τον οποίο στην προημιτελική φάση προκρίθηκαν η Ισπανία (πρώτη) και η Ρωσία (ως δεύτερη). Παράλληλα, αυτή ήταν η τελευταία συμμετοχή στη “γαλανόλευκη” ομάδα για τους Νικοπολίδη και Άντζα.

Αυτή τη φορά ο Ότο Ρεχάγκελ είχε να επιδείξει μερικές αλλαγές ως προς την αρχική ενδεκάδα που παρέταξε. Η είσοδος του Σαλπιγγίδη στο βασικό σχήμα και η συμμετοχή των Βύντρα και Σπυρόπουλου στα άκρα της άμυνας, που πάντως ήταν αναγκαστική απόντων των (τραυματιών) Σεϊταρίδη και Τοροσίδη, ήταν οι “νέες είσοδοι” στην ενδεκάδα. Έτσι, ο Νικοπολίδης ήταν κάτω από τα δοκάρια στο τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, οι Βύντρα (δεξιά), Σπυρόπουλος (αριστερά), Κυργιάκος και Δέλλας (στόπερ) συνέθεταν την αμυντική γραμμή, Μπασινάς, Κατσουράνης, Καραγκούνης ήταν στα χαφ και οι Σαλπιγγίδης (δεξιά), Χαριστέας (κορυφή) και Αμανατίδης (αριστερά) αποτελούσαν την επιθετική γραμμή.

Από την άλλη πλευρά, Αραγονιές παρέταξε (όπως αναμενόταν) μια ενδεκάδα στην οποία μοναδικός σταθερός από το σχήμα των πρώτων δύο αγωνιστικών ήταν ο Ινιέστα, και αυτό επειδή ο (συνήθως αναπληρωματικός) Καθόρλα δεν ήταν 100% έτοιμος! Οι πολλές αλλαγές στο σχήμα και των δύο ομάδων είχαν ορατό αντίκτυπο στον ρυθμό του αγώνα, καθώς παρά τις εκατέρωθεν προσπάθειες, οι όποιες επιθετικές βλέψεις εξαντλούνταν έξω από τις δύο μεγάλες περιοχές. Ως εκ τούτου, η πρώτη καλή στιγμή του αγώνα καταγράφηκε στο 23ο λεπτό, όταν ο Τσάμπι Αλόνσο προσπάθησε να πετύχει ένα απίστευτο γκολ από τη σέντρα, αλλά το σουτ που επιχείρησε πέρασε ελάχιστα δίπλα από το δεξί κάθετο δοκάρι του Νικοπολίδη. Η επόμενη ευκαιρία ανήκε και πάλι στους Ίβηρες, καθώς στο 38ο λεπτό ο Φάμπρεγας πάσαρε στον Τσάμπι Αλόνσο (σε εκτέλεση φάουλ), ο οποίος με συρτό σουτ έστειλε την μπάλα ελάχιστα έξω από το αριστερό κάθετο δοκάρι της ελληνικής εστίας. Στο ίδιο λεπτό, ο Σέρχιο Γκαρσία κινήθηκε απειλητικά μέσα στη μεγάλη περιοχή της εθνικής, αλλά τη στιγμή του σουτ τον πρόλαβε ο Σπυρόπουλος διορθώνοντας το λάθος του, αφού στην αρχή της φάσης είχε “χάσει” τον μεσοεπιθετικό της Σαραγόσα.

Σε μια αποθέωση ποδοσφαιρικού ρεαλισμού, η εθνική Ελλάδας άνοιξε το σκορ στη μοναδική φάση κατά την οποία έγινε απειλητική στο πρώτο μέρος. Ήταν στο 42′, όταν ο Καραγκούνης εκτέλεσε φάουλ στην “καρδιά” της ισπανικής άμυνας, ο Χουανίτο δεν ακολούθησε τον Χαριστέα και ο πανύψηλος επιθετικός της Νυρεμβέργης με καρφωτή κεφαλιά νίκησε τον Ρέινα κάνοντας το 1-0.
Στο δεύτερο ημίχρονο, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έδωσε χώρο στους Ισπανούς. Φυσιολογικό, αφού έτσι και οι “φούριας ρόχας” θα ήταν πιο ευάλωτοι στις αντεπιθέσεις και η εθνική θα έκανε συντήρηση δυνάμεων, καθώς η φυσική κατάσταση των διεθνών στη διοργάνωση ήταν ελλειματική. Στο 54′, ο “κεραυνός” του Τσάμπι Αλόνσο από περίπου 30 μέτρα τράνταξε το αριστερό κάθετο δοκάρι του Νικοπολίδη και στο 61′ οι τυπικά φιλοξενούμενοι ισοφάρισαν (1-1) με βολίδα του Ντε Λα Ρεντ από κεφαλιά-πάσα του Γκουϊθα. Στο 63′ ο Αμανατίδης πέρασε έξυπνη πάσα στον Χαριστέα, στην “πλάτη” της ισπανικής άμυνας, αυτός πέρασε τον Ρέινα, αλλά ανοίχτηκε πλάγια αριστερά και το πλασέ του βρήκε στο δοκάρι και έφυγε άουτ.

Η Ισπανία έφτασε κοντά στο δεύτερο γκολ στο 73′, όταν ο Γκουίθα ευνοήθηκε από μια κόντρα στην περιοχή και πλάσαρε ελάχιστα άουτ, από δεξιά. Λίγο νωρίτερα, ο Άντζας είχε αντικαταστήσει τον Κυργιάκο, πραγματοποιώντας κι αυτός την τελευταία εμφάνιση του με την εθνική ομάδα. Μια πολύ επικίνδυνη σέντρα-σουτ του Σπυρόπουλου (76′) πέρασε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Ρέινα, για να απαντήσει αμέσως ύστερα ο Σέρχιο Γκαρσία με ένα πλασέ που έφυγε άουτ. Στο 80′, ο Δέλλας τροφοδότησε τον Αμανατίδη στην ισπανική περιοχή, αλλά το σουτ που επιχείρησε αυτός πέρασε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Ρέινα και στο 88′ ο Γκουίθα διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα, σκοράροντας από το ύψος της μικρής περιοχής με κεφαλιά 1-2. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που πρωταθλήτρια Ευρώπης δεν παίρνει ούτε έναν βαθμό στην επόμενη διοργάνωση που συμμετέχει.

Κίτρινες: Καραγκούνης, Μπασινάς, Βύντρα – Γκουϊθα, Αρμπελόα
Διαιτητής: Χάουαρντ Γουεμπ (Αγγλία)
ΕΛΛΑΔΑ (Ότο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Βύντρα, Σπυρόπουλος, Κυργιάκος (62΄ Άντζας), Δέλλας, Μπασινάς, Κατσουράνης, Καραγκούνης (74΄ Τζιόλης), Σαλπιγγίδης (86΄ Γιαννακόπουλος), Αμανατίδης, Χαριστέας.
Ισπανία (Λουίς Αραγονιές): Ρέινα, Αρμπελόα, Ναβάρο, Αλμπιόλ, Χουανίτο, Τσάμπι Αλόνσο, Ντε Λα Ρεντ, Φάμπρεγας, Σέρχιο Γκαρσία, Ινιέστα (58΄ Καθόρλα), Γκουϊθα.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *