Επικαιρότητα

Πώς χάθηκαν ανθρώπινες ζωές σε πλοιάριο υπό ρυμούλκηση στο Φαρμακονήσι;

farmakonisiΕντοπίστηκαν στα τουρκικά παράλια οι σοροί ενός 11χρονου παιδιού και μιας 38χρονης γυναίκας, που ήταν μεταξύ των 12 αγνοούμενων μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στην Αθήνα σε ανακοίνωσή της κάλεσε τις ελληνικές αρχές να διερευνήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό, και το «πώς ανθρώπινες ζωές χάθηκαν σε πλοιάριο υπό ρυμούλκηση». Σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων μεταναστών στην Ύπατη Αρμοστεία, το σκάφος του Λιμενικού που ρυμουλκούσε το πλοιάριό τους κατευθυνόταν με μεγάλη ταχύτητα προς τις τουρκικές ακτές. Το Λιμενικό διαψεύδει τους ισχυρισμούς των μεταναστών. Ανακοινώσεις εξέδωσαν τα κόμματα.

Η Λιμενική Αρχή Λέρου ενημερώθηκε για την ανεύρεση των σορών και φωτογραφίες που εστάλησαν από τις τουρκικές στις ελληνικές αρχές, επιδείχθησαν στους διασωθέντες αλλοδαπούς, οι οποίοι και αναγνώρισαν τους οικείους τους.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα τα ξημερώματα, σύμφωνα με το αρχηγείο του λιμενικού σώματος, εντοπίστηκε από σκάφος του λιμενικού, ακινητοποιημένο αλιευτικό στο οποίο επέβαινε άγνωστος αριθμός παράνομων μεταναστών. Το πλωτό του λιμενικού άρχισε να ρυμουλκεί το αλιευτικό, αλλά υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, δύο από τους μετανάστες έπεσαν στη θάλασσα. Στην προσπάθειά τους να δουν τι συμβαίνει οι υπόλοιποι μετανάστες μετακινήθηκαν πάνω στο σκάφος, με αποτέλεσμα αυτό να αναποδογυρίσει.

Διεσώθησαν 16 άτομα, ενώ σύμφωνα με τους μετανάστες, 12 από τους συμπατριώτες τους αγνοούνται. Παρά το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες έρευνες, δεν εντοπίστηκε κανένα ίχνος από τους αγνοούμενους. Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν με σκάφος του λιμενικού αρχικά στο Φαρμακονήσι και στη συνέχεια στη Λέρο όπου φιλοξενούνται.

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στην Αθήνα, κλιμάκιο της οποία μετέβη το μεσημέρι της Τρίτης στη Λέρο και συνομίλησε με τους μετανάστες, εξέφρασε την ανησυχία της για το τραγικό γεγονός στο Φαρμακονήσι και σε ανακοίνωσή της κάλεσε τις ελληνικές αρχές να διερευνήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό, και το «πώς ανθρώπινες ζωές χάθηκαν σε πλοιάριο υπό ρυμούλκηση».

Σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων μεταναστών στην Ύπατη Αρμοστεία, το σκάφος του Λιμενικού που ρυμουλκούσε το πλοιάριό τους κατευθυνόταν με μεγάλη ταχύτητα προς τις τουρκικές ακτές, όταν συνέβη το τραγικό συμβάν εν μέσω θαλασσοταραχής. Οι ίδιες μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι άνθρωποι φώναζαν για βοήθεια, δεδομένου ότι στο πλοιάριο υπήρχε μεγάλος αριθμός παιδιών.

«Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί τις Αρχές να διερευνήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό, και το πώς ανθρώπινες ζωές χάθηκαν σε πλοιάριο υπό ρυμούλκηση», δήλωσε ο Laurens Jolles, περιφερειακός αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τη Νότια Ευρώπη.

Το Λιμενικό διαψεύδει τους ισχυρισμούς των μεταναστών για το συμβάν στο Φαρμακονήσι

Σε διευκρινίσεις σχετικά με το περιστατικό στο Φαρμακονήσι προέβη το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, διαψεύδοντας ισχυρισμούς μεταναστών που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω ανακοίνωσης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού, το περιπολικό ρυμουλκούσε το σκάφος με τους μετανάστες προς το Φαρμακονήσι, και σε καμία περίπτωση προς τις τουρκικές ακτές.

Επίσης τονίζεται ότι η ρυμούλκηση του σκάφους προς την πλησιέστερη ακτή επελέγη ως ο καλύτερος τρόπος μεταφοράς των μεταναστών, καθώς η μετεπιβίβασή τους στο περιπολικό θα ήταν επικίνδυνη λόγω των καιρικών συνθηκών, με ανέμους πέντε με έξι μποφόρ και κύματα ύψους 1,5 – 2 μέτρων.

Παράλληλα σημειώνεται ότι η υπερπροσπάθεια του πληρώματος του περιπολικού για τη διάσωση των επιβαινόντων είχε ως αποτέλεσμα να πιάσει φωτιά στην αριστερή κύρια μηχανή του, ωστόσο το πλήρωμα συνέχισε και ολοκλήρωσε την αποστολή του, διασώζοντας 16 άτομα.

Επίθεση στην κυβέρνηση αναφορικά με την πολιτική υποδοχής μεταναστών και προσφύγων εξαπολύει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη νέα τραγωδία στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, για την τραγωδία «ευθύνονται οι παράνομες πρακτικές αποτροπής εισόδου προσφύγων στα ελληνικά χωρικά ύδατα, για την εφαρμογή των οποίων ο ίδιος ο πρωθυπουργός επαίρονταν προ ημερών στη Βουλή».

Η ένταση των μέτρων καταστολής στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα έχει ως αποτέλεσμα να μεγαλώνει η τραγική λίστα των νεκρών και αγνοούμενων στο Αιγαίο και σε άλλα σημεία της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΚΕ για το συμβάν στο Φαρμακονήσι.

Η κατεύθυνση της Ε.Ε., αλλά και της ελληνικής προεδρίας, για περισσότερη καταστολή σε βάρος μεταναστών και προσφύγων που «οδηγούνται στον ξεριζωμό εξαιτίας της φτώχειας, των αντιδραστικών καθεστώτων και των πολέμων» εγκυμονεί κινδύνους για περισσότερα θύματα, τονίζει το ΚΚΕ.

[ertopen @ apn]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *