DIY-ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ-CRAFTS

Σπιτικό σιρόπι και καραμέλες για το βήχα

Σπιτικό σιρόπι και καραμέλες για το βήχα και το κρυολόγημα. Μια σπιτική παρασκευή για τα πρώτα συμπτώματα των ιώσεων που μας ταλαιπωρούν…


Συνταγή: Σιρόπι Σαμπούκου για το κρυολόγημα και τον βήχα.
• 1 κούπα αποξηραμένων καρπών σαμπούκου
• 4 κούπες νερό
• 2 ξυλάκια κανέλα Κεϋλάνης
• 5 γαρύφαλλα
• 1 κούπα μέλι
• Χυμός από 1 λεμόνι
• Φρέσκο ή αποξηραμένο τζίντζερ
• 2-4 κ.γλυκού από μείγμα βοτάνων για το κρυολόγημα ή τον βήχα
ή χρησιμοποιούμε το δικό μας μείγμα από βότανα. Μερικά από αυτά είναι:  θυμάρι, μέντα, αλθαία, φλισκούνι, γλυκόριζα, τσάι βουνού, μελισσόχορτο, βήχιο, μολόχα.

Καραμέλες σαμπούκου για τον λαιμό.

• 1 κούπα σιρόπι σαμπούκου
• 1 κούπα μέλι
• Σκόνη κυνόροδα (προαιρετικά)

Σαμπούκος (ΚουφοξυλιάΑφροξυλιά)
Ο Σαμπούκος (Sambucus nigra) είναι φυτό σε μορφή θάμνου ή δέντρου και μπορεί να φτάσει έως το ύψος των 10 μέτρων. Απαντάται και στην Ελλάδα ως αυτοφυές σε υγρές δασώδεις περιοχές. Το φυτό είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Το συναντούμε με το όνομα ” Ακτέα ή Ακταία ” στα έργα περί φυτών του αρχαίου φιλοσόφου Θεόφραστου και κατόπιν με το όνομα ” Ακτή “στις περιγραφές φυτών του μεγάλου γιατρού-φαρμακολόγου των πρώτων χριστιανικών χρόνων Διοσκουρίδη.  

Στην Ελλάδα η κοινή ονομασία του φυτού είναι ΚουφοξυλιάΑφροξυλιά αλλά και Ζαμπούκος. Πρόκειται για θάμνο ή δένδρο που φτάνει έως το ύψος των 10 μέτρων. Είναι φυλλοβόλο με φύλλα πτερωτά και λογχοειδή. Ο βλαστός του φυτού έχει εσωτερικά ψίχα και είναι ο λόγος που το φυτό πήρε το όνομα κουφοξυλι. Τα άνθη του είναι αρωματικά έχουν χρώμα λευκό ή κιτρινωπό και ανθίζουν την άνοιξη. Οι καρποί του είναι μικρές μαύρες ρόγες και χρησιμοποιούνται στην ζαχαροπλαστική μετά από επεξεργασία. Όλα τα μέρη του φυτού χρησιμοποιούνται στη φαρμακευτική, στον χρωματισμό οινοπνευματωδών ποτών καθώς και στην βαφή υφασμάτων.
Κυνόροδα (ή μαλλιαρόκωλα)

Η αγριοτριανταφυλλιάRosa canina) είναι θάμνος που ανήκει στο γένος των Ρόδων (Rosa) είναι ένας ψηλός αναρριχώμενος θάμνος αγριοτριανταφυλλιάς.
Ο θάμνος είναι φυλλοβόλος και φτάνει σε ύψος τα 5 μέτρα. Μπορεί να φτάσει και σε μεγαλύτερα ύψη αναρριχώμενο στους κορμούς ψηλών δέντρων. Τα κλωνάρια της είναι γεμάτα αγκάθια που τη βοηθούν στην αναρρίχηση. Τα άνθη της είναι συνήθως ανοιχτά ροζ, αλλά περιλαμβάνουν μια ποικιλία από σκούρο ροζ έως λευκό. Κατά την ωρίμανση δημιουργείται ο καρπός, το κυνόροδο (ή μαλλιαρόκωλο) με κόκκινο-πορτοκαλί χρώμα. Οι καρποί, αν και δεν είναι τοξικοί, είναι προτιμότερο να μην τρώγονται ωμοί. Έχει μεγάλες εφαρμογές στην πρακτική ιατρική και τη φαρμακευτική.

Δείτε ακόμα: Πως φτιάχνουμε ρακόμελο (video)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *