ΤΟ APN ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Πως να εισάγετε την στερεά τροφή στην διατροφή του μωρού σας

στερεά τροφή στην διατροφή του μωρού σας

Το μικρό σας αγγελούδι μεγαλώνει τόσο γρήγορα και η περίοδος του αποκλειστικού θηλασμού έχει φτάσει πλέον στο τέλος της. Ήρθε η ώρα να μυήσετε το μωρό σας στον κόσμο της στερεάς τροφής, να του μάθετε να συντονίζει τα χέρια και τους οφθαλμούς του, να μασά και να αντιλαμβάνεται το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού. Αν η διαδικασία αυτή σας τρομάζει και νιώθετε πως δεν θα τα καταφέρετε χωρίς να πανικοβληθείτε, βρείτε παρακάτω ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν. 

Βεβαιωθείτε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή 

 Όταν πρόκειται για ένα τόσο σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη του παιδιού σας πρέπει να είστε βέβαιοι ότι είναι όντως η κατάλληλη στιγμή. Ο παιδίατρος που εμπιστεύεστε είναι αυτός που θα σας συμβουλέψει να προχωρήσετε στην αλλαγή τροφής του μικρού σας, αλλά και εκείνος που θα σας δώσει αναλυτικές οδηγίες ώστε να αποφύγετε τυχόν αλλεργίες και δυσανεξία από τον βρεφικό οργανισμό. Συνήθως η στιγμή να εισάγετε την στερεά τροφή έχει έρθει αφού το μωρό σας έχει κλείσει τον 6ο μήνα, ωστόσο ακόμη και τότε μερικά βρέφη δεν είναι έτοιμα για αυτό. 

Προετοιμαστείτε για χαμό στην κουζίνα 

Καθώς το μικρό σας δοκιμάζει να φάει στερεά τροφή, είναι αναμενόμενο τις πρώτες φορές να θέλει να την επεξεργαστεί με τα χέρια του, να την απορρίψει πετώντας την στο καθισματάκι ταΐσματος ή ακόμη στο πάτωμα και λερώνοντας τα ρούχα του. Δεν χρειάζεται να σας πιάνει πανικός, προμηθευτείτε τα κατάλληλα απορρυπαντικά για βρέφη, εξοπλιστείτε με υπομονή και απολαύστε κάθε λεπτό της διαδικασίας. Οι στιγμές αυτές είναι μαγικές και αργότερα θα τις θυμάστε με νοσταλγία.  

Δώστε σημασία στην υφή των τροφών 

Η μεγαλύτερη έγνοια σας είναι φυσικά να μην πνιγεί το μωρό σας καθώς προσπαθεί να μασήσει και να καταπιεί την τροφή του, ωστόσο δεν χρειάζεται να αγχώνεστε. Προτιμήστε μαλακές τροφές που δεν κρύβουν αυτό τον κίνδυνο, όπως οι φέτες μπανάνας, το μπρόκολο στον ατμό, οι βραστές πατάτες ή το κρέας στον ατμό και αποφύγετε τροφές όπως οι ξηροί καρποί ή τα σταφύλια που μπορούν να σταθούν στον λαιμό τους. 

Μην πανικοβάλλεστε από τον λαρυγγοσπασμό

Τα βρέφη καθώς προσπαθούν να μασήσουν τις πρώτες φορές είναι λογικό να εμφανίζουν έναν λαρυγγοσπασμό, ο οποίος πολλές φορές ερμηνεύεται λανθασμένα ως πνιγμός από τους γονείς. Ο λαρυγγοσπασμός είναι κάτι φυσιολογικό και θεμιτό, επομένως διατηρήστε την ψυχραιμία σας. Αν θέλετε να είστε βέβαιοι ότι μπορείτε να διαχωρίσετε τον κίνδυνο από τον λαρυγγοσπασμό, μπορείτε να κάνετε κάποια μαθήματα πρώτων βοηθειών. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *