Αθλητικά

Στο Final Four του Βερολίνου αντιμέτωποι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός

osfp_pao_logoΟλυμπιακός και Παναθηναϊκός πέρασαν την Πέμπτη νικηφόρα από Μαδρίτη και Σιένα αντίστοιχα και με 3-1 νίκες πήραν το «εισιτήριο» για το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα (Βερολίνο, 1-3 Μαϊου), εκεί όπου θα τεθούν αντιμέτωποι για τρίτη φορά στην ιστορία τους σε ημιτελικό φάϊναλ φορ, μετά το 1994 στο Τελ Αβίβ και το 1995 στη Σαραγόσα. Ο Ολυμπιακός με τη νίκη του 78-75 επί της Ρεάλ στο «Παλάθιο Βισταλέγκρε» επιστρέφει σε φάιναλ φορ μετά από μία δεκαετία, ενώ ο Παναθηναϊκός, που νίκησε 91-84 τη Σιένα στην Ιταλία, μετά την περυσινή απουσία του από την τελική φάση επιστρέφει για όγδοη φορά στην Ιστορία του σε φάιναλ φορ.
Σιένα – Παναθηναϊκός 84-91

Με …φόρα από τη νίκη της Τρίτης, οι παίκτες του Ομπράντοβιτς επιβλήθηκαν εκ νέου στην Ιταλία επί της Σιένα στον τέταρτο αγώνα της προημιτελικής φάσης της Ευρωλίγκα, και με απολογισμό 3 νίκες-1 ήττα προκρίθηκαν στο φάιναλ φορ, όπου και θα διεκδικήσει στο Βερολίνοτο πέμπτο ευρωπαϊκό τρόπαιο του.

Τα δεκάλεπτα: 18-28, 44-47, 60-65, 84-91

Με κορυφαίους τους Νίκολας, Σπανούλη και Μπατίστ ο Παναθηναϊκός πήρε από την αρχή σχεδόν μια σημαντική διαφορά και δεν επέτρεψε στους Ιταλούς να βγάλουν εύκολα καλάθια. Μόνη εξαίρεση για τους Ιταλούς ο ΜακΙνταϊρ (22π. στο ημίχρονο) αλλά και ο Καουκένας που προσπαθούσαν σχεδόν μόνοι τους να «κοντράρουν» τον Παναθηναϊκό.

Μοναδική στιγμή ανησυχίας προέκυψε για τον Παναθηναϊκό στο τρίτο δεκάλεπτο, όταν και πήρε το προβάδισμα στο 27΄ με 58-57, όμως οι Πέκοβιτς κάτω από τα καλάθια και Γιασικεβίτσιους φρόντισαν να επαναφέρουν την τάξη και να βάλουν τον Παναθηναϊκό στο τελευταίο δεκάλεπτο στο +5 (65-60). Με σερί 7-0 οι γηπεδούχοι ανέκτησαν και πάλι το προβάδισμα στο 36′ (72-69), αλλά σε εκείνο το σημείο μίλησε η εμπειρία των Σπανούλη, Νίκολας, Μπατίστ. Οι «πράσινοι» απάντησαν με σερί 11-0, προηγήθηκαν με 82-74 και τα πάντα τελείωσαν… Οταν μάλιστα ο Λιθουανός ευστόχησε σε ένα απίστευτο τρίποντο, δόθηκε το έναυσμα για πανηγυρισμούς και ο Παναθηναϊκός έφτασε άνετα στο τελικό 91-84.

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Μπραζάουσκας (Λιθουανία), Σουτούλοβιτς (Μαυροβούνιο), Γκαρθία (Ισπανία)

Οι συνθέσεις:

ΣΙΕΝΑ (Σιμόνε Πιανιτζιάνι): Ντόμερκαντ 2, ΜακΙντάιρ 35 (6), Φίνλεϊ 5 (1), Έζε 8, Καραρέτο 2, Σάτο 5, Λαβρίνοβιτς 6, Καουκένας 15, Ρες, Στόουνρουκ 6.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Σπανούλης 11, Περπέρογλου 12 (2), Μπατίστ 15, Φώτσης 8 (2), Νίκολας 19 (5), Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 2, Πέκοβιτς 14, Γιασικεβίτσιους 10 (2).

Ρεάλ Μαδρίτης – Ολυμπιακός 75-78

Μεγάλη νίκη πέτυχε ο Ολυμπιακός μέσα στη Μαδρίτη επί της Ρεάλ με 78-75 και κατάφερε να εξασφαλίσει μία θέση σε φάιναλ φορ, με συνολικό σκορ στα πλέϊ οφ 3-1 επί των Ισπανών. Με έναν «σούπερ» Γιάννη Μπουρούση (25π.) και κρυφό… χαρτί τον Ζόραν Ερτσεγκ (7 πόντοι στο τελευταίο τετράλεπτο) το σύνολο του Γιαννάκη επιβλήθηκε των Μαδριλένων, ύστερα από ένα ματς-θρίλερ που κρίθηκε στις λεπτομέρειες.

Τα δεκάλεπτα: 16-20, 41-33, 58-54, 75-78

Χωρίς τον Νίκολα Βούισιτς, που παρακολουθούσε από τον πάγκο το παιχνίδι λόγω τραυματισμού, ο Ολυμπιακός μπήκε πολύ δυνατά στο πρώτο δεκάλεπτο θέλοντας να ξεχάσει την άσχημη εμφάνιση της Τρίτης.
Η πρώτη περίοδος ολοκληρώθηκε με τον Ολυμπιακό στο +4 (20-16), αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Με τον Πάργκο πλέον σε ρόλο οργανωτή ήρθε η αναστάτωση στην ομάδα και λίγο πριν το ημίχρονο η Ρεάλ ξέφυγε με +10 (41-31) για να μειώσει με τη λήξη ο Γκριρ σε 41-33.

Στο δεύτερο ημίχρονο δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι ο Γιάννης Μπουρούσης οδήγησε τον Ολυμπιακό στη νίκη με εκπληκτική εμφάνιση. Οι «ερυθρόλευκοι» άρχισαν σιγά σιγά να μειώνουν τη διαφορά. Με καλάθι και φάουλ του Μπουρούση και τρίποντο του Γκριρ, οι «ερυθρόλευκοι» προηγήθηκαν μετά από ώρα με 60-59 στο 32′, αλλά ο Μπούλοκ με 6 διαδοχικούς πόντους ανέβασε και πάλι τη διαφορά στο 65-60 για τους γηπεδούχους.
Το παιχνίδι έγινε «θρίλερ» στα τελευταία λεπτά.Ο Ερτσεγκ, πάντως, που σημείωσε και τους 7 πόντους του στα τελευταία τέσσερα λεπτά, ευστόχησε από τα 6.25 και έδωσε ανάσα στον Ολυμπιακό με 73-70, ενώ ο Γκριρ με βολές ανέβασε τη διαφορά στο +5 (75-70). Η Ρεάλ προσπάθησε για την ανατροπή, αλλά 35” πριν τη λήξη ο Μπουρούσης σφράγισε τη νίκη από τη γραμμή των ελευθέρων βολών (77-72). O Βαν Ντε Σπίγκελ μείωσε στο καλάθι, αλλά ο Γκριρ με 1/2 βολές διαμόρφωσε το τελικό 78-75.

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Μπαχάρ (Ισραήλ), Ανκαραλί (Τουρκία), Βιατόρ (Γαλλία)

Οι συνθέσεις:

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Ζοάν Πλάθα): Ουίνστον 9, Ρέγες 12, Βαν ντε Σπίγκελ 9, Μουμπρού 3 (1), Ερβέλ 5, Μάσεϊ 8, Μπούλοκ 19 (3), Λουλ 3 (1), Λόπεζ 4, Τόμας 3.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Παπαλουκάς 8, Τσίλντρες 7, Μπουρούσης 25, Χαλπερίν 10 (2), Γκριρ 12 (1), Βασιλόπουλος, Βουγιούκας, Πρίντεζης 9, Έρτσεγκ 7 (1), Τεόντοσιτς, Πάργκο.

Για τρίτη φορά αντιμέτωποι σε φάϊναλ φορ οι δύο «αιώνιοι»

Μνήμες από το παρελθόν “ξυπνά” η αναμέτρηση Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού στον έναν από τους δύο ημιτελικούς του φάϊναλ φορ της Ευρωλίγκα στο Βερολίνο. Το σύνολο του Παναγιώτη Γιαννάκη θα τεθεί για τέταρτη φορά εφέτος αντιμέτωπο με το αντίστοιχο του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, ενώ για τρίτη φορά στην ιστορία τους «ερυθρόλευκοι» και «πράσινοι» έρχονται αντιμέτωποι σε ημιτελικά φάιναλ φορ. Ο Ολυμπιακός, πάντως, έχει την προϊστορία με το μέρος του, καθώς σε δύο ημιτελικούς φάιναλ φορ «μετράει» δύο νίκες. Η αρχή έγινε στο φάιναλ φορ του Τελ Αβίβ (1994) όταν στα ημιτελικά επικράτησε 77-72 του Παναθηναϊκού και στη συνέχεια ηττήθηκε στον τελικό από την Μπανταλόνα του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς με 59-57. Οι «πράσινοι» είχαν κατακτήσει την τρίτη θέση, αφού στον «μικρό τελικό» επιβλήθηκαν της Μπαρτσελόνα με 100-83.

Την επόμενη χρονιά (1995), στο φάιναλ φορ της Σαραγόσα, οι «ερυθρόλευκοι» βάζουν και πάλι τέλος στην πορεία του Παναθηναϊκού προς τον τελικό, καθώς στον ημιτελικό επικρατούν με 58-52. Ομπράντοβιτς και Ιωαννίδης, πάντως, αναμετρώνται για δεύτερη διαδοχική χρονιά στον τελικό, με τον πρώτο να αναδεικνύεται και πάλι νικητής, αυτή τη φορά με 73-61. Ο Παναθηναϊκός κατέλαβε και πάλι την τρίτη θέση, αφού στον «μικρό τελικό» επικράτησε 91-77 της Λιμόζ.

Πάντως, μπορεί ο Ολυμπιακός να έχει το απόλυτο προβάδισμα στην προϊστορία των «αιωνίων» στα ημιτελικά, αλλά ο Ομπράντοβιτς μπορεί να υπερηφανεύεται ότι, όσες φορές συνάντησε τον Ολυμπιακό σε φάιναλ φορ, «άρπαξε» το τρόπαιο από τους «ερυθρόλευκους».

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *