Επικαιρότητα

Συναυλία αλληλεγγύης στους κρατούμενους απεργούς πείνας

Με σύνθημα “οι κρατούμενοι δεν είναι μόνοι τους” πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου της Αθήνας, συναυλία αλληλεγγύης για τους έγκλειστους στις φυλακές που από τις 3 Νοεμβρίου έχουν προχωρήσει σε αποχή συσιτίου και απεργία πείνας. Στη συναυλία συμμετείχαν εκτός των άλλων ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Ζορζ Πιλαλί, ο Μανώλης Φάμελος και οι Λοκομόντο. Ανάμεσα στα αιτήματα των κρατουμένων είναι η μείωση του ορίου έκτισης της ποινής, καλύτερες συνθήκες κράτησης και αποσυμφόρηση των φυλακών. Στη συναυλία παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Συνεδριάζει την Τρίτη, για δεύτερη φορά μέσα σε οκτώ ημέρες, το κεντρικό επιστημονικό συβούλιο φυλακών για να εξετάσει τις συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν στα δικαιώματα των κρατουμένων οι οποίοι συνεχίζουν την αποχή από το συσσίτιο, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες διαβίωσης . Το συμβούλιο θα εισηγηθεί στον υπουργό Δικαιοσύνης συγκεκριμένα μέτρα για τις συνθήκες των κρατουμένων αλλά και ευνοϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις.

Παράλληλα σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε τη Δευτέρα, ομάδες δικηγόρων και κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις, έκαναν λόγο για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος προσφύγων που συντελείται καθημερινά στο τμήμα ασύλου της διεύθυνσης αλλοδαπών Αττικής .
Ζήτησαν η διαδικασία χορήγησης ασύλου, να αφαιρεθεί από την αστυνομία και να ανατεθεί σε ανεξάρτητη αρχή ενώ χαρακτήρισαν κορυφή του παγόβουνου τα γεγονότα που συνέβησαν τα δύο τελευταία Σαββατοκύριακα στην Πέτρου Ράλλη.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

3.311 ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ!

Τα τελευταία στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας, όλα με αριθμούς πρωτοκόλλων που έχουν κατατεθεί επίσημα στις γραμματείες των φυλακών, ανεβάζουν τον αριθμό των κρατουμένων απεργών πείνας στους 3.311, ενώ από σήμερα Δευτέρα αναμένεται να προστεθούν και εκατοντάδες άλλοι. Ταυτόχρονα με την απεργία πείνας συνεχίζεται αδιάλειπτα από χιλιάδες κρατούμενους η αποχή συσσιτίου.

Στην εντυπωσιακή κινητοποίηση των “κολασμένων” συμμετέχουν και 17 κρατούμενοι των φυλακών Τρικάλων που έχουν ράψει το στόμα τους (!), ενώ μαζική είναι και η συμμετοχή των έγκλειστων παιδιών από τις φυλακές ανηλίκων. Πέρα όμως από τα στοιχεία για το συγκλονιστικό αγώνα των κρατουμένων, στα γραφεία μας φτάνουν και συνεχείς καταγγελίες για την απαράδεκτη στάση πολλών σωφρονιστικών υπαλλήλων που εκφράζεται με απειλές και απόπειρες τρομοκράτησης των κρατουμένων, αλλά και καταγγελίες για περιφορά ταψιών με φαγητά με προκλητικό τρόπο δίπλα από τους απεργούς πείνας, συμπεριφορά που συνιστά βασανιστήριο.
Καλούμε τον υπουργό δικαιοσύνης να επέμβει τώρα προκειμένου να σταματήσουν τα βασανιστήρια και οι εκβιασμοί, θυμίζοντάς του ότι οι απεργοί πείνας προστατεύονται από διεθνείς συνθήκες. Τον καλούμε, ακόμη, να προβεί άμεσα σε ικανοποίηση των αιτημάτων των κρατουμένων, που και δίκαια είναι και εφικτά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *