DIY-ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ-CRAFTS

Χαρταετός, οδηγίες για την κατασκευή του

Χαρταετός.Δείτε πως να φτιάξετε χαρταετό για εσάς , τα παιδιά σας η τα εγγόνια σας για την Καθαρά Δευτέρα που μας έρχεται. Όσοι δεν το έχετε με τις κατασκευές μπορείτε να κάνετε μια ωραία χάρτινη σαϊτα ψαλίδα.

Ο Χαρταετός είναι μια ελαφριά κατασκευή, σκοπός της οποίας είναι να πετά με τη βοήθεια του αέρα. Ο χαρταετός κρατιέται από αυτόν που τον πετά μέσω της καλούμπας, ενός λεπτού σχοινιού.

Η συνήθεια του πετάγματος χαρταετού προέρχεται πιθανότατα από την Κίνα. Είναι δημοφιλής σήμερα στην Κίνα, στην Ιαπωνία, στην Ινδία, στην Ταϊλάνδη και στο Αφγανιστάν. Στην Ελλάδα το πέταγμα του χαρταετού είναι μέρος των εθίμων της Καθαράς Δευτέρας και συγκεκριμένα του υπαίθριου εορτασμού της – τα λεγόμενα κούλουμα. Ο σκελετός των χαρταετών κατασκευάζεται από καλάμι, ελαφρύ ξύλο ή από πλαστικό, ενώ το μέρος που φέρνει αντίσταση στον αέρα από πλαστικό φύλλο ή χαρτί. Επίσης υπάρχουν και οι υφασμάτινοι χαρταετοί, ειδικοί όταν φυσάει πολύς αέρας.

Σημαντικά σημεία του χαρταετού για επιτυχημένο πέταγμα είναι:

τα ζύγια της καλούμπας
τα ζύγια της ουράς
το μέγεθος της ουράς
Οι χαρταετοί φτιάχνονται σε τεράστια ποικιλία σχημάτων. Παραδοσιακό σχήμα στην Ελλάδα είναι αυτό με τον εξάγωνο σκελετό. πηγή

Κατασκευή χαρταετού:

Υλικά:

2 ξύλινα πηχάκια (περίπου 60 cm)
1 φύλλο χαρτί (π.χ. χαρτί αφίσας)
Κλωστή ή σπάγκος
Κολλητική ταινία
Ψαλίδι
Χρώματα ή μαρκαδόροι (προαιρετικά)

Βήματα:

Σκελετός: Σχηματίστε ένα σταυρό με τα πηχάκια, δένοντάς τα σφιχτά στο κέντρο με σπάγκο ή κλωστή. Φροντίστε οι γωνίες να είναι ίσες.
Κάλυμμα: Κολλήστε το χαρτί πάνω στα πηχάκια, τεντώνοντάς το καλά για να μην έχει ζάρες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορες τεχνικές για να κολλήσετε το χαρτί, όπως ταινία, κόλλα ή ακόμα και πινέζες.
Διακόσμηση: Χρωματίστε ή ζωγραφίστε το χαρτί του χαρταετού σας με ό,τι σχέδια θέλετε.
Ζύγια: Κόψτε 3 κομμάτια σπάγκου: 2 ίσα με το ύψος του χαρταετού και 1 περίπου 30 cm. Δέστε τα 2 ίσα κομμάτια στις πάνω γωνίες του χαρταετού και το 1 μικρότερο στο κέντρο. Στη συνέχεια, ενώστε τα 3 κομμάτια σπάγκου σε ένα σημείο, περίπου 10 cm από τον χαρταετό.
Ουρά: Κόψτε ένα μακρύ κομμάτι σπάγκου (περίπου 5 φορές το ύψος του χαρταετού) και δέστε το στην κάτω γωνία του χαρταετού. Στολίστε την ουρά με κορδέλες, χαρτί ή ύφασμα.

Συμβουλές:

Χρησιμοποιήστε ελαφρύ χαρτί για να πετάει ο χαρταετός σας πιο εύκολα.
Βεβαιωθείτε ότι ο σκελετός είναι σφιχτός και σταθερός.
Ρυθμίστε το μήκος των ζυγών και της ουράς για να πετάει ο χαρταετός σας ίσια.
Επιλέξτε ένα ανοιχτό μέρος με αρκετό άνεμο για να πετάξετε τον χαρταετό σας.
Να είστε προσεκτικοί όταν πετάτε τον χαρταετό σας, μακριά από δέντρα, καλώδια και άλλα εμπόδια.

Επιπλέον:

Μπορείτε να φτιάξετε χαρταετούς σε διάφορα σχήματα και μεγέθη.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υφάσματα ή πλαστικά σακούλια αντί για χαρτί.
Μπορείτε να προσθέσετε μια ουρά από κορδέλες, ύφασμα ή χαρτί για να δώσετε στον χαρταετό σας μια πιο εντυπωσιακή εμφάνιση.

Καλή διασκέδαση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *