Επικαιρότητα

Αυξήσεις σε τρόφιμα, βενζίνη κ.α. λόγω εφαρμογής νέου ΦΠΑ

Οι νέοι αυξημένοι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν από σήμερα, αναμένεται να επιφέρουν ανατιμήσεις σε υπηρεσίες και προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Το βάρος πέφτει και στο καλάθι της νοικοκυράς με την αύξηση του ΦΠΑ από 9 σε 10% στα είδη διατροφής, ενώ ο οικογενειακός προϋπολογισμός επιβαρύνεται και από την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, αναδρομικά μάλιστα. Η αύξηση του ΦΠΑ εκτόξευσε για μία ακόμη φορά και την τιμή των καυσίμων που έχει πάρει πια για τα καλά την ανιούσα. Παρέμβαση δεν υπάρχει και πλέον γίνεται ολοένα και περισσότερο συνείδηση ότι οι καταναλωτές πρέπει να αναζητούν και να προμηθεύονται από το βενζινάδικο με τη χαμηλότερη τιμή. Αυξήσεις λόγω ΦΠΑ έχουμε και σε πολλά διόδια.
Εφαρμόζεται από σήμερα το μέτρο της αύξησης του ΦΠΑ και ήδη από το πρωί οι βιομηχανίες παραδίδουν εμπορεύματα με νέες τιμές.

Ο ΦΠΑ αυξάνεται από 9% σε 10% σε είδη διατροφής εστιατόρια, καφέ, ΔΕΗ ΕΥΔΑΠ, φάρμακα, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και από 19% σε 21% σε είδη ένδυσης, υπόδησης λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας, καλλυντικά , ποτά απορρυπαντικά ηλεκτρικά, ηλεκτρονικά είδη, έπιπλα.

Το βάρος πέφτει στους καταναλωτές καθώς το γάλα από 1 ευρώ ανεβαίνει στο 1,2, το γιαούρτι  (3χ200) από 3,76 σε 3,80, η εξάδα τα αυγά από1,31 σε 1,32, τα μακαρόνια από 0,92 σε 0,96 και το ελαιόλαδο από 5,70 σε 5,75.Στους λογαριασμούς ΔΕΗ ΕΥΔΑΠ και τηλεφώνων η αύξηση του ΦΠΑ θα υπολογιστεί με αναδρομική ισχύ. Η ετήσια πρόσθετη επιβάρυνση της οικογένειας σε σύνολο θα είναι από 1.300 έως 1.500 ευρώ.

Σύμφωνα με έρευνα του ΕΒΕΑ σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες οι Έλληνες καταναλωτές σε αρκετές περιπτώσεις φτάνουν να πληρώσουν έως και 70% ακριβότερα για οδοντόκρεμες , αναψυκτικά , αποσμητικά ενώ αλεύρι ψωμί και αρτοσκευάσματα, μπορεί να είναι έως και 5 φορές πιο ακριβά.

Αυξήσεις και στα καύσιμα


Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα προβληματισμένοι είναι όλοι οι κάτοχοι αυτοκινήτων καθώς η αύξηση στη καύσιμα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό, ενώ η αύξηση της τιμής του πετρελαίου κίνησης έχει προβληματίσει και τους επαγγελματίες οδηγούς.

Η τιμή αγοράς της βενζίνης κυμαίνεται στα 1,24215 ευρώ το οποίο πολλαπλασιάζεται με τον ΦΠΑ που είναι 21% και η καθαρή αξία αγοράς για τους ιδιοκτήτες πρατηρίων είναι 1,503 ευρώ το λίτρο στην οποία συμπεριλαμβάνεται και το κέρδος των πρατηριούχων το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 8 έως 12 λεπτών. Η τελική τιμή διάθεσης στους καταναλωτές του συγκεκριμένου πρατηρίου είναι 1,459 ευρώ και το κέρδος του πρατηριούχου από 8 λεπτά έπεσε στα 4 λεπτά το λίτρο.

Οι τιμές ωστόσο από τα διυλιστήρια έχουν παραμείνει σταθερές και πλέον οι βενζινοπώλες καλούνται να μειώσουν ακόμη περισσότερο το κέρδος τους.

“Το καρτέλ των καυσίμων έχει οδηγήσει τις τιμές στα ύψη. Η κυβέρνηση, αντί να τους παρακολουθεί και να τους «χαϊδεύει», οφείλει να αξιοποιήσει το εργαλείο του πλαφόν.”,σχολίασε ο Συνασπσμός.

Από σήμερα οι την 1η Απριλίου 2010 τα βενζινάδικα καλούνται να εκδίδουν υποχρεωτικά αποδείξεις.

Οι ιδιοκτήτες πρατηρίων υγρών καυσίμων έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις αντιδρώντας στα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά

Την ίδια ώρα εντατικοί είναι οι έλεγχοι των συνεργείων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου για να διαπιστώσουν αν υπάρχουν αδικαιολόγητες ανατιμήσεις από την αύξηση του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου, Στέφανο Κομνηνό, η πλειονότητα τωνπρατηριούχων που ελέγχθηκαν από το πρωί, αναπροσάρμοσαν τις τιμές μόνο κατά δυο λεπτά όσο και η επιβάρυνση από την αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ από 19% σε 21%.

Ειδικά για το παρατηρητήριο τιμών των υγρών καυσίμων, ο κ. Κομνηνός ανακοίνωσε ότι από αύριο, όποιος πρατηριούχος δεν δηλώνει την τιμή που πουλάει τα καύσιμα στο παρατηρητήριο, θα οδηγείται στον εισαγγελέα σύμφωνα με όσα προβλέπονται από το νόμο.

Όσον αφορά το λιανικό εμπόριο, ο κ. Κομνηνός ανέφερε οτι όσοι έμποροι έχουν δεσμευθεί να απορροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ, έχουν τηρήσει τη δέσμευση αυτή.

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *