Επικαιρότητα

Εβδομάδα κρίσιμων εξελίξεων για την Ελληνική οικονομία

Εβδομάδα κρίσιμων εξελίξεων για την Ελληνική οικονομία, ξεκινά από σήμερα, Δευτέρα, καθώς αναμένονται εξελίξεις τόσο στο μέτωπο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης όσο και στο κρίσιμο ζήτημα του φορολογικού, το οποίο θα αποτελέσει το κλειδί στην πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής.Την Τετάρτη αναμένεται η γνωμοδότηση του Κολεγίου των Επιτρόπων της Ε.Ε. για το Πρόγραμμα Σταθερότητας ενώ έως το τέλος της εβδομάδας πιθανότατα το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει στη δημοσιότητα το προσχέδιο του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο θα προβλέπει ριζικές αλλαγές στη φορολογία εισοδημάτων και ακινήτων.

Μεταξύ των άλλων, θα προβλέπει την εφαρμογή μιας ενιαίας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας για τα εισοδήματα από όλες τις πηγές, την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και των περισσοτέρων φοροαπαλλαγών για τα ατομικά εισοδήματα και τα εταιρικά κέρδη, την επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας αλλά και την καθιέρωση αντικειμενικών κριτηρίων και τεκμηρίων ελέγχου για τους φορολογούμενους, που δεν δικαιολογούν τον τρόπο ζωής τους.

Ειδικότερα, στο θέμα της φορολογικής κλίμακας θα καθιερωθούν νέα κλιμάκια και φορολογικοί συντελεστές με ελάφρυνση των εισοδημάτων μέχρι 30.000 ευρώ αλλά επιβάρυνση των εισοδημάτων πάνω από 50.000 ευρώ.

Σημαντικές αλλαγές θα σημάνει ενίσχυση του μέτρου των αποδείξεων στην κατεύθυνση αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής κυρίως από την πλευρά των Ελευθέρων Επαγγελματιών. Οι αποδείξεις θα συνδεθούν με το αφορολόγητο όριο.

Εντός της εβδομάδος αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *