Επικαιρότητα

Τριακόσιοι νοσταλγοί της Χούντας και ένας Μητροπολίτης στην κηδεία Ντερτιλή

ntertilis

Την έντονη αντίδραση της Δημοκρατικής Αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν τα όσα συνέβησαν το πρωί της Πέμπτης στο Α’ Νεκροταφείο της Αθήνας κατά την κηδεία του τελευταίου αμετανόητου χουντικού Νίκου Ντερτιλή. Ο ο γνωστός για τα αισθήματά του προς τον εκλιπόντα Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος, ο οποίος τέλεσε τη νεκρώσιμη ακολουθία, συνέκρινε τον αμετανόητο χουντικό… «με τον Κολοκοτρώνη και τον Σωκράτη», ενώ τη στιγμή του ενταφιασμού του, έπεσαν πυροβολισμοί χωρίς καμία αντίδραση από την αστυνομική δύναμη που ήταν παρούσα!

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Ντερτιλής πέθανε σε ηλικία 90 ετών την περασμένη Δευτέρα. Ο Ντερτιλής, είχε καταδικαστεί το 1975 σε ισόβια κάθειρξη, για τη δολοφονία του 20χρονου Μιχάλη Μυρογιάννη, στην εισβολή στο Πολυτεχνείο, τον Νοέμβριο του 1973.

«Η Χρυσή Αυγή συνεπικουρούμενη από ένα Μητροπολίτη – κήρυκα του μίσους – μετέτρεψαν την κηδεία Ντερτιλή σε εκδήλωση κατά της δημοκρατίας και σε σύναξη από χουντικά κατάλοιπα», αναφέρει στη λιτή, αλλά σε έντονο ύφος, ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε αργότερα και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο σημειώνει ότι «η μετατροπή της κηδείας του ισοβίτη χουντικού Νικόλαου Ντερτιλή σε show της ακροδεξιάς, χουντικών σταγονιδίων και νεοναζιστικών στοιχείων, που στις ημέρες μας έχουν βρει καταφύγιο στην Χρυσή Αυγή, είναι ένα απαράδεκτο γεγονός που όλος ο δημοκρατικός κόσμος οφείλει να καταδικάσει».

Το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ακόμη ότι «οι πυροβολισμοί και τα έκτροπα που σημειώθηκαν με την παρουσία βουλευτών της ΧΑ και την στήριξη του Μητροπολίτου και κήρυκα του μίσους Αμβρόσιου, δικαιώνουν πλήρως τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες που έχουν εξαγγείλει, για την ανάγκη αντιμετώπισης του νεοναζισμού και της βίας της ακροδεξιάς». Καταλήγοντας, το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι «σύντομα θα παρουσιαστεί και η Πρόταση Νόμου του ΠΑΣΟΚ για την αυστηρή αντιμετώπιση των φαινομένων της βίας, του ρατσισμού και του νεοναζισμού».

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνει λόγο για «ένοχη σιωπή της Πολιτείας για τα γεγονότα στην κηδεία Ντερτιλή» και σημειώνει: «Η μετατροπή της κηδείας Ντερτιλή σε χουντοσύναξη με πυροβολισμούς στον αέρα και επικήδειους μίσους κατά της δημοκρατίας είναι πλήρως συμβατή με την Χρυσή Αυγή και τη δράση της. Αυτό που είναι πέρα για πέρα απαράδεκτο είναι η συνενοχή της Πολιτείας, με την αστυνομία να παρακολουθεί αμέτοχη τους πυροβολισμούς και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη να σιωπά επιδεικτικά μπροστά σε αυτήν την προκλητική γιορτή του μίσους».

Σημειώνεται, ότι μετά την κηδεία, άνδρες της αστυνομίας που βρίσκονταν στο σημείο, πραγματοποίησαν μια σύλληψη, καθώς στις τσέπες ενός άνδρα βρέθηκαν κάλυκες.

Στην κηδεία παρέστη μεγάλη αντιπροσωπεία βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγής, ο αντιπρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Γεωργίου, καθώς και ο Κωνσταντίνος Πλεύρης.

Τη νεκρώσιμη ακολουθία τέλεσε ο γνωστός για τα αισθήματά του προς τον εκλιπόντα -και επί δικτατορίας ιερέας των Σωμάτων Ασφαλείας- Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος, ο οποίος δεν δίστασε να παρομοιάσει το Νίκο Ντερτιλή με «τον Κολοκοτρώνη και τον Σωκράτη». «Ξέρω ότι τα ΜΜΕ θα με κατασπαράξουν και θα πουν ότι δεν επιτρέπεται να μιλάω. Αφού είχαν αποφασίσει τα ΜΜΕ πριν το αποφασίσω εγώ ότι θα τελέσω τη νεκρώσιμο ακολουθία, αποφάσισα να το κάνω», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Τον επικήδειο εξεφώνησε ο καταδικασθείς για τα βασανιστήρια της ΕΑΤ – ΕΣΑ Θεοφιλογιαννάκος, χαρακτηρίζοντας τον Ντερτιλή «ήρωα που απελευθέρωσε ελληνικό έδαφος».

Επικήδειο εκφώνησε και εκδότης της εφημερίδας «Ελεύθερη Ώρα» Γρηγόρης Μιχαλόπουλος ο οποίος εκτίμησε ότι «έφυγε ένας ήρωας, όπως ήρωας ήταν και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Γεώργιος Παπαδόπουλος. Στην τελευταία σου επιστολή μου έλεγες πως μείναμε οι δυο μας. Εγώ σου λέω πως είμαστε χιλιάδες».

[ΕΚΛΟΓΙΚΑ -η πολιτική στο Διαδίκτυο @ apn]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *