ΤΕΧΝΕΣ

Loop ahead , η έκθεση της Λίλλιαν Λυκιαρδοπούλου

Η πρώτη ατομική έκθεση της Λίλλιαν Λυκιαρδοπούλου, με εγκαταστάσεις και σχέδια, υπό τον τίτλο “Loop ahead“, η οποία θα διαρκέσει από τις 17 Μαΐου έως τις 28 Ιουνίου, φιλοξενείται στη γκαλερί Qbox.

Η Λυκιαρδοπούλου αντλεί τη θεματολογία της από ευρέως γνωστά ή οικεία σε όλους μας στοιχεία. Τα έργα της απαρτίζονται από αντικείμενα και εικόνες που συνήθως κατασκευάζει η ίδια ενώ τα υλικά της διαφέρουν κατά περίπτωση. Η έννοια της τάξης και της ισχύος είναι δύο βασικά ζητήματα που την απασχολούν τελευταία. Στην έκθεση Loop ahead αναφέρεται κυρίως στον αθλητισμό, έναν χώρο κατεξοχήν ανταγωνιστικό. Θέματα όπως η κανονικότητα, η δύναμη της επιβολής και η ιεραρχία σχολιάζονται με καυστικό χιούμορ και συχνά ανατρέπονται απροσδόκητα.

Στην εγκατάσταση Assymetric endeavor (2008) μία γαζέλα στέκεται πάνω σε ένα χαλί από δέρμα λιονταριού ενώ στο βάθος βλέπουμε σε φωτογραφία την γαζέλα να ποζάρει στο φακό με το λιοντάρι φορεμένο στο λαιμό της. Εδώ, επανεξετάζει τον μύθο του Ηρακλή, παρουσιάζοντας τον αδύναμο ισχυρό, που επιδεικνύει το τρόπαιο (λιοντάρι) και γίνεται με τη σειρά του μύθος. Τα δύο ζώα, φτιαγμένα από συνθετικά υλικά και σε φυσικό μέγεθος κεντρίζουν τον θεατή αφού είναι ρεαλιστικά φτιαγμένα.

Η καλλιτέχνις, μέσα από την σύζευξη εικόνων και γλυπτών, επιτυγχάνει την αποσταθεροποίηση του νόηματός τους ή της χρήσης τους ενώ θέτει ερωτήματα ως προς τα όρια του οπτικού, του πολιτιστικού ή και του πολιτικού καθώς διερευνά και τη σχέση κανονικού και παράλογου.

Η Λίλλιαν Λυκιαρδοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1981. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές (τμήμα Εικαστικών) στο πανεπιστήμιο του Yale στις ΗΠΑ, όπου ήταν υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση. Το 2004 χρηματοδοτήθηκε απο το Ίδρυμα Νιάρχου για να πραγματοποιήσει ερευνητικό ταξίδι στη Μαύρη Θάλασσα. Το 2004 αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας με άριστα, όπου το 2003 προτάθηκε για υποτροφία, για τη δουλειά του εργαστηρίου της.

Το 2007 πήρε μέρος στην εκθεση Blank show στη Σανγκάη της Κίνας καθώς και στο μουσείο Τέχνης ΓκουανΤζιου στη Νότια Κορέα. Το 2005 εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών στη Νάπολη. Έχει ακόμη συμμετάσχει σε εκθέσεις με την Locus Athens και το Κέντρο Σύγχρονης Tέχνης Λάρισας. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Σαύρα ενώ έχει λάβει μέρος σε δράσεις της στην Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία.

Γκαλερί Qbox Αρμοδίου 10, 1ος Οροφος, Βαρβάκειος Αγορά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *