Επικαιρότητα

Θετικές αντιδράσεις για το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας

Θετικά υποδέχθηκαν οι αγορές την απόφαση των Υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης για τους όρους δανεισμού προς την Ελλάδα, εφόσον η χώρα μας ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

Ο μηχανισμός στήριξης έδωσε την ηρεμία που χρειαζόταν, μετά από την ψυχολογική τρομοκρατία που άσκησαν οι αγορές” είπε στους δημοσιογράφους ο Γιώργος Παπανδρέου από την Λευκωσία, γεγονός που αποτυπώθηκε και στην αντίδραση των αγορών. Τα spreads των δεκαετών ομολόγων παρουσιάζουν σαφή αποκλιμάκωση κινούμενα μεταξύ 335 και 355 μονάδων βάσης, ενώ άνοδο κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών και η ισοτομία ευρώ-δολαρίου. Την ικανοποίηση τους για την οριστικοποίηση των όρων της συμφωνίας αρωγής εξέφρασαν ο πρόεδρος της ΕΚΤ, αλλά και οι υπουργοί Οικονομίας πολλών χωρών, της ευρωζώνης. Σίγουρος για θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας δήλωσε ο Πρωθυπουργός. Δεν ασχολούμαι πια με τα spreads, αλλά με τα επόμενα βήματα της Οικονομίας, υπογράμμισε ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνομιλία με δημοσιογράφους στη Λευκωσία.

Aναμένοντας τα spreads

Ιδιαίτερα θετικά είναι τα πρώτα  μηνύματα των αγορών στην οριστικοποίηση των όρων του σχεδίου αρωγής προς την Ελλάδα,  καθώς τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει σημαντικά ενώ σημαντικά κέρδη καταγράφονται στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Το spread του 10ετούς τίτλου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού από τις 380 νωρίς το πρωί, υποχώρησε στις 332 το μεσημέρι δηλαδή επιτόκιο στο 6,5% περίπου από επίπεδα άνω του 7%. Το απόγευμα ανέβηκε ελαφρά στις 350 μονάδες βάσης.

Έντονη πτώση για το spread του 2ετούς τίτλου, το οποίο υποχωρεί έως και 1,58% στις 424 μονάδες, τη στιγμή που την Παρασκευή ξεπερνούσε τις 600 μονάδες βάσης δηλαδή επιτόκιο στο 5,278% από επίπεδα άνω του 7%.

Ισχυρή πτωτική κίνηση παρατηρείται και στο spread του 3ετούς τίτλου, στις 477 μονάδες βάσης, με την απόδοση στο 6,39%.

Αλλά και η απόδοση των ετήσιων εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου υποχωρεί στο 5,28% με πτώση 268 μονάδων βάσης σε σχέση με τα επίπεδα της Παρασκευής.

“Έχουμε τον μηχανισμό, είναι υπαρκτός είτε τον αξιοποιήσουμε είτε όχι. Θέλει αξιολόγηση, θα το δούμε χωρίς πίεση χρόνου και όχι μόνο σε συνάρτηση με τα spread αλλά και άλλους παράγοντες.Η Ελλάδα πέρασε από μία ψυχολογική τρομοκρατία από τις αγορές τώρα θέλει ψυχραιμία και ηρεμία που μας την έδωσε ο μηχανισμός. Πρέπει να προχωρήσουμε τώρα με διαφάνεια, ανάπτυξη και αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων μας”, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου από την Κύπρο και επισήμανε χαρακτηριστικά ότι δεν ασχολείται πια με τα spreads, αλλά με τα επόμενα βήματα της Οικονομίας.

Άνοδος ΧΑΑ και ευρώ

Η συμφωνία είχε θετικό αντίκτυπο στο Χρηματιστήριο και την ισοτιμία του ευρώ.

Με άνοδο 3,51% στις 2061,04 μονάδες, έκλεισε σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

Την μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων επτά μηνών κατέγραψε το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Το απόγευμα το ευρώ διαπραγματευόταν στα 1,3662 δολάρια από το επίπεδο των 1,35 δολ. που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζαδιαμορφώθηκε στα 1,3585 δολάρια.

Η ανατίμηση του ευρώ αποδίδεται στην οριστικοποίηση των όρων της Συμφωνίας βοήθειας Ε.Ε – ΔΝΤ προς την Ελλάδα. Όπως αναφέρουν αναλυτές σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η σχετική συμφωνία απομακρύνει οριστικά τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδος ενισχύοντας έτσι την συνοχή της ευρωζώνης. Ωστόσο όπως εκτιμάται τα κέρδη που αποκόμισε το ευρώ είναι πιθανόν να είναι πρόσκαιρα, καθώς η ανάπτυξη στην ευρωζώνη υστερεί σημαντικά σε σύγκριση με αυτή της αμερικανικής οικονομίας.

Κοινή συνεδρίαση ΕΚΤ-Κομισιόν-ΔΝΤ

Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και των ελληνικών αρχών, συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες για να αποσαφηνίσουν τις αποφάσεις που έλαβαν οι υπουργοί Οικονομίας της ευρωζώνης.

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αμαντέου Αλταφάζ, η συνεδρίαση γίνεται σε επίπεδο τεχνικών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα συνεχίσουν και τις επόμενες ημέρες να εργάζονται με τα “νέα δεδομένα που βρίσκονται στο τραπέζι”.

“Το Eurogroup έδωσε ξεκάθαρη εντολή να εξεταστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για το πώς θα μπορούσε να υλοποιηθεί το κοινό πρόγραμμα αρωγής αν το ζητήσει η Ελλάδα”,ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής και πρόσθεσε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση και η δέσμευση όλων των χωρών της ευρωζώνης να συμμετάσχουν στο κοινό πρόγραμμα αρωγής.

Διάψευση για πακέτο 80 δισ τα επόμενα τρία χρόνια

Νωρίτερα ο Αμαντέου Αλταφάζ χαρακτήρισε “καθαρή εικασία” τον αριθμό των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ που αναφέρεται από τον ελληνικό Τύπο ως σύνολο της βοήθειας που θα αποδεσμευθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ τα επόμενα τρία χρόνια εάν ζητήσει η Αθήνα την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

” Είναι καθαρή εικασία. Ο μοναδικός αριθμός που βρίσκεται προς το παρόν στο τραπέζι είναι μια γραμμή δανείων 30 δισεκατομμυρίων από τις χώρες της ζώνης του ευρώ για την πρώτη χρονιά“, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρόσθεσε πως το συνολικό ποσό των δανείων της ευρωζώνης “θα μπορούσε να αυξηθεί αν ληφθεί υπόψη η δεύτερη και η τρίτη χρονιά, όμως αυτό δεν έχει ακόμη αποφασιστεί”.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, τα δημοσιεύματα διέψευσε και πηγή του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Ικανοποίηση από ΕΚΤ και ευρωζώνη

“Η συμφωνία για το σχέδιο αρωγής προς την Ελλάδα είναι μια “θετική απάντηση των χωρών της ζώνης του ευρώ”, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο περιθώριο διάσκεψης στην έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη

Ο κ. Τρισέ τόνισε ότι η ΕΚΤ βρίσκεται “σε συνεννόηση” με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και κάλεσε την Ελλάδα να συνεχίσει το πρόγραμμα των μέτρων που έχει στόχο να μειωθούν τα δημόσια ελλείμματα.

Διαφορετική άποψη για τον τρόπο ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης εξέφρασαν Γερμανία και Κομισιόν.

“Οι όροι για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης δεν θα πρέπει να είναι αυτόματοι. Για να ενεργοποιηθεί το πακέτο θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε Σύνοδο Κορυφής”,τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μίχαελ Όφερ, θέση που διέψευσε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, ο οποίος δεν απαιτείται η σύγκληση συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ για την ενεργοποίηση του μηχανισμού

Τόσο ο Μίχαελ Όφερ όσο και ο Κρίστοφ Στέεγκμανς, αναπληρωτής εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, υπενθύμισαν ότι η ενεργοποίηση του σχεδίου αρωγής, προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα ζητήσει τη βοήθεια και απαιτεί την ομόφωνη ψήφο των χωρών της ευρωζώνης.

Το γεγονός ότι κρεμάστηκε στον τοίχο ένας πυροσβεστήρας δεν παρέχει καμιά απολύτως πληροφορία σχετικά με τις πιθανότητες να χρησιμοποιηθεί“, σχολίασε ο Κρίστοφ Στέεγκμανς, τονίζοντας ότι η Γερμανία, θα συνεισφέρει με 8,4 δισεκατομμύρια ευρώ,τη πιθανή ενεργοποίηση του σχεδίου αρωγής.

“Εναι μια τεχνική συμφωνία, που είναι πολύ συγκεκριμένη και επιτρέπει σε όλους να γνωρίζουν ποιος συνεισφέρει τι”, έφερε και η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ.

Η βοήθεια της Ισπανίας

Ποσό ύψους 3,6 δισ. ευρώ θα συνεισφέρει η Ισπανία στο μηχανισμό διάσωσης για την Ελλάδα, εάν η χώρα αποφασίσει να τον ενεργοποιήσει, ανακοίνωσε σήμερα ο Ισπανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Ο μηχανισμός βοήθειας για την Ελλάδα είναι εμφανώς θετικός για τις αγορές, υπογράμμισε ο Ντιέγκο Λόπεζ Γκαρίντο, μιλώντας σε εκδήλωση στη Μαδρίτη.

“Οι αγορές και η ίδια η Ελλάδα θα πρέπει να ξέρουν ότι είμαστε απολύτως έτοιμοι να χορηγήσουμε μια βοήθεια”, τόνισε και η Έλενα Σαλγάδο, υπουργός Οικονομικών Ισπανίας.

Εκτιμήσεις διεθνών οίκων αξιολόγησης

“Θετικό αλλά όχι αποφασιστικό” χαρακτηρίζει ο οίκος Fitch Ratings το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας που εκπόνησε η ευρωζώνη, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του Κρις Πράις στο Reuters.

“Είναι σαφώς ενθαρρυντικό για την ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο, εξακολουθεί να αφήνει αναπάντητα ορισμένα ερωτήματα”, δήλωσε ο κορυφαίος αναλυτής του οίκου που ασχολείται με την Ελλάδα.

Έως το τέλος του έτους αποφασίστηκε να εκταμιευθούν 30 δισ. ευρώ, ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δύο επόμενα έτη, στα οποία επικεντρώνονται οι ανησυχίες μας“, τόνισε.

Αναμενόμενο χαρακτηρίζει το επιτόκιο με το οποίο αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι να προσφέρουν οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα η Morgan Stanley, σε έκθεσή της με ημερομηνία 12 Απριλίου 2010. Ο διεθνής οίκος τονίζει ότι μετά την οριστικοποίηση των μέτρων εξαλείφεται ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος, αναφορικά με τη ρευστότητα της χώρας. Ωστόσο τονίζει ότι παραμένει σημαντικός ο μακροπρόθεσμος κίνδυνος που αφορά στη γενικότερη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και προβλέπει συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 2,5% φέτος.

Η  στήριξη θα μπορούσε “να βάλει τέρμα στη μείωση της εμπιστοσύνης προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα”, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Moody΄s στο εβδομαδιαίο Credit Outlook, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

“Το ιππικό καταφτάνει σύντομα”, εκτιμά ο Nomura με τον επικεφαλής οικονομολόγο για την Ευρώπη, Peter Westaway, να τονίζει ότι το επιτόκιο στην περιοχή του 5% είναι χαμηλότερο τόσο από αυτό που προσφέρεται στην Ελλάδα για τη δεκαετία, αλλά και από το 6%-6,5%, που ζητούσε η Γερμανία για την Ελλάδα. Σύμφωνα πάντως με τον οίκο το πιο πιθανό σενάριο είναι η Ελλάδα να ζητήσει και να λάβει αυτή τη βοήθεια.

Αντιδράσεις στην Ελλάδα

Θετικά υποδέχτηκε την απόφαση για το σχέδιο αρωγής η ΝΔ.

“Ως Νέα Δημοκρατία ελπίζουμε και ευχόμαστε οι τελευταίες εξελίξεις, που προήλθαν από το Eurogroup, να δώσουν κάποιες βαθιές ανάσες, κάποιες δυνατές αναπνοές, στη δύσκολη κατάσταση που περνάμε όλοι σήμερα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος, Πάνος Παναγιωτόπουλος, και τόνισε ότι η ΝΔ, θα περιμένει να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να μπορέσει ο Πρωθυπουργός να δώσει την απαιτούμενη, πλήρη και αντικειμενική ενημέρωση στον Αντώνη Σαμαρά, για τις τελευταίες εξελίξεις.

Την εκτίμηση ότι αργά ή γρήγορα, η ελληνική κυβέρνηση θα καταφύγει στο μηχανισμό στήριξης, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις εργασιακές σχέσειςέκανε η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

“Μην κοροϊδευόμαστε, θα το απλώσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και ανεξάρτητα τη μορφή. Σήμερα μπορεί να αρχίζουν να γελούν οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, αλλά για τον εργαζόμενο λαό έρχεται ένας απότομος και πολύ γρήγορος σφαγιασμός των δικαιωμάτων που φθάνει ως αυτό που κάποτε θεωρούνταν απίθανο: Την άρνηση των συλλογικών συμβάσεων, την κατάργηση του κατώτατου μισθού και μια σειρά άλλα δρακόντεια μέτρα τα οποία βεβαίως η κυβέρνηση και ο μηχανισμός τα παίρνουν για να ισχύουν στο διηνεκές. Και από αυτή την άποψη η υπόθεση βρίσκεται πια στα χέρια του λαού και μόνο αυτού”, τόνισε.

“Αυτό είναι τοκογλυφία. Η ουσία είναι ότι μας σπρώχνουν προς την λύση ενεργοποίησης του μηχανισμού. Αυτά είναι παιχνίδια για έξυπνους παίκτες και δεν ξέρω αν διαθέτουμε τέτοιους. Αυτό που χρειάζεται είναι αναδιάταξη των ημερομηνιών του χρέους”, τόνισε στο ράδιο “Θέμα”, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, ενώ ο εκπρόσωπος του κόμματος δήλωσε: “Η κυβέρνηση προτίμησε το “κρυφτό” με τους κερδοσκόπους από το “κυνηγητό” που έπαιζαν μέχρι τώρα μαζί της. Το κακό της υπόθεσης είναι ότι οι κερδοσκόποι και στο “κρυφτό” και στο “κυνηγητό” είναι άπιαστοι”.

“Δεν είναι καθόλου σοβαρό εκ μέρους της κυβέρνησης, να θεωρεί επιτυχία και για άλλη μια φορά να πανηγυρίζει για ένα σχέδιο διάσωσης που εμπλέκει το ΔΝΤ στα χωράφια της ευρωζώνης και ως εκ τούτου, αποτελεί μόνιμη απειλή για την Ευρώπη. Και το κυριότερο για έναν μηχανισμό διάσωσης που προϋποθέτει νέα ακόμη πιο σκληρά μέτρα, όπως τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και των εργασιακών σχέσεων”, τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ,  Αλέξης Τσίπρας.

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *