Αθλητικά

Πίκρα από την Εθνική Ελλάδας, έχασε 2-0 από τη Σουηδία

Χειρότερο ξεκίνημα δεν γινόταν για την εθνική μας ομάδα που έχασε στην πρεμιέρα της στο Euro2008 με 2-0 από το αντίστοιχο συγκρότημα της Σουηδίας (67΄ Ιμπραϊμοβιτς, 72΄ Χάνσον) στο Σάλτσμπουργκ, και τώρα η υπόθεση πρόκριση στην επόμενη φάση δυσκολεύει. Η ελληνική ομάδα πραγματοποίησε κακή εμφάνιση, καθώς εμφανίστηκε άτολμη, αγχωμένη και χωρίς φαντασία, υποταγείσα φυσιολογικά στους Σκανδιναβούς που ήταν καλύτεροι. Η συνέχεια για τη “γαλανόλευκη” ομάδα δυσκολεύει πλέον με το “καλημέρα”, όμως όλα εξαρτώνται από τους διεθνείς του Ότο Ρεχάγκελ στα δύο παιχνίδια που απομένουν, με τη Ρωσία και την Ισπανία. Για να συντηρήσουν όμως τις όποιες ελπίδες τους, θα πρέπει να εμφανίσουν στη συνέχεια ένα πολύ καλύτερο αγωνιστικό πρόσωπο και να ξαναγίνουν αυτό για το οποίο άπαντες οι διεθνείς διατείνονται με υπερηφάνεια πως είναι: ομάδα.

Ο Ρεχάγκελ προτίμησε τη σίγουρη και δοκιμασμένη λύση του 3-5-2, προκειμένου να εξασφαλίσει σιγουριά στην αμυντική λειτουργία της ομάδας. Έτσι ο Γιάννης Αμανατίδης “θυσιάστηκε” για να παίξει ο Παρασκευάς Άντζας, ο οποίος και την απαιτούμενη εμπειρία διαθέτει αλλά και μία εξαιρετική λύση θα πρόσθετε ακόμη απέναντι στα βαριά και ψηλά κορμιά των Σουηδών. Ο Κυργιάκος ήταν πάνω στον Ιμπραϊμοβιτς και ο Άντζας στον Λάρσον, ενώ στις στημένες φάσεις τον πολύπειρο επιθετικό αναλάμβανε ο Κατσουράνης. Ο Δέλλας ήταν στη γνώριμη γι αυτόν θέση του λίμπερο και ο Χαριστέας είχε καθήκοντα δεξιού χαφ, συγκλίνοντας όταν η μπάλα ανέβαινε προς την περιοχή των Σουηδών, ενώ από στην απέναντι πλευρά ήταν το “πεδίο δράσης” του Καραγκούνη, με τον Γκέκα στο “κεφάλι” της επίθεσης.

Από την άλλη πλευρά, ο Λαρς Λάγκερμπακ παρέμεινε πιστός στο αγαπημένο του 4-4-2, με μοναδική “έκπληξη” στη σύνθεση που παρέταξε τη χρησιμοποίηση του Ντάνιελ Άντερσον αντί του Τομπίας Λίντεροτ στη μεσαία γραμμή. Η πείρα του Αλεξάντερσον υπερίσχυσε των νιάτων και του ταλέντου του Στορ στη δεξιά πλευρά της σουηδικής άμυνας, ο Μίκαελ Νίλσον κάλυψε το αριστερό άκρο απόντος του Έντμαν και οι Μέλμπεργκ, Χάνσον ήταν τα στόπερ, με τον δεύτερο να αναλαμβάνει τη φύλαξη του Γκέκα.

Το πρώτο “σκίρτημα” στις εξέδρες καταγράφηκε στο 7ο λεπτό, όταν η ατομική προσπάθεια του Χαριστέα κατέληξε σε αδύναμο σουτ που μπλόκαρε ο Ισακσον. Τέσσερα λεπτά αργότερα, το εν κινήσει σουτ του Άντερς Σβένσον δεν ανησύχησε την ελληνική εστία και κάπου εκεί ο γρήγορος ρυθμός του αρχικού δεκάλεπτου κόπασε. Αμφότεροι οι αντίπαλοι έδιναν χώρους προκειμένου να εκμεταλλευτούν τυχόν λάθος και να χτυπήσουν στην αντεπίθεση, στοιχείο που είχε άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα του αγώνα. Απούσης της εύκολης κάθετης πάσας, η εθνική προσπάθησε σε κάποιες περιπτώσεις να παίξει με “40αρες” πάσες, προεξάχοντος του Δέλλα και του Μπασινά με τα πολύ καλά δεξιά πόδια. Οι μακρινές μπαλιές στόχευαν τον Καραγκούνη στην αριστερή πλευρά, που ήταν ο “αδύναμος κρίκος” στην άμυνα των Σουηδών, καθώς ο διεθνής μέσος του Παναθηναϊκού (που απόψε έπαιξε ακραίος) μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στον συμπαίκτη του στους “πράσινους”, Μίκαελ Νίλσον. Παράλληλα, ο Τοροσίδης ανέβαινε συχνά από την ίδια πλευρά αλλά σε δύο περιπτώσεις, αν και μόνος, ο Καραγκούνης δεν του πέρασε τη μπάλα αλλά προτίμησε να συγκλίνει, προκαλώντας τη διαμαρτυρία του Τοροσίδη. Συν τοις άλλοις οι Έλληνες μέσοι (Μπασινάς, Καραγκούνης) δεν γύριζαν να πάρουν και να κατεβάσουν τη μπάλα, με αποτέλεσμα αυτή να περιφέρεται ανάμεσα στους κεντρικούς αμυντικούς, που με τη σειρά τους κατέφευγαν σε μακρινές μπαλιές όταν πιέζονταν.

Σε έναν ποιοτικά κακό αγώνα, λοιπόν, η πρώτη πραγματικά καλή ευκαιρία δημιουργήθηκε στο 32΄, όταν στη σέντρα του Λιούνγκμπεργκ ο Νικοπολίδης άφησε ημιτελή την έξοδό του και ο Ιμπραϊμοβιτς με γυριστή κεφαλιά έστειλε τη μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Στο επόμενο λεπτό (33΄), στη σέντρα του Σεϊταρίδη παραλίγο να σημειώσει αυτογκόλ ο Μέλμπεργκ, ενώ στο 44΄ το δυνατό μακρινό σουτ του Μπασινά παραλίγο να αιφνιδιάσει τον Ίσακσον (έσκασε μπροστά του), ο οποίος απέκρουσε δύσκολα σε κόρνερ.

Στην επανάληψη, ο Σαμαράς πήρε τη θέση του Γκέκα και στο 48΄ οι Σουηδοί έχασαν δεύτερη καλή ευκαιρία, με τον Βίλχεμσον να πλασάρει από πλάγια δεξιά πάνω από τον Νικοπολίδη αλλά και το οριζόντιο δοκάρι. Στο 62΄, ο Καραγκούνης έκλεψε τη μπάλα και μπήκε μετωπικά, αλλά αντί να πασάρει δεξιά του στον αμαρκάρισμο Σαμαρά προτίμησε να ολοκληρώσει τη φάση μόνος αλλά και τα δύο σουτ που επιχείρησε μπλοκαρίστηκαν από τους αντίπαλους αμυντικούς. Στο 65΄ στη σέντρα του Δέλλα ο Χάνσον παραλίγο να σημειώσει ένα εντυπωσιακό αυτογκόλ, υποχρεώνοντας τον Ίσακσον στην απόκρουση του αγώνα και στο αμέσως επόμενο λεπτό.

Στο 67΄ ο Ιμπραϊμοβιτς δικαιολόγησε τη φήμη που τον ακολουθεί, καθώς με ένα εξαιρετικό πλασέ από το ύψος της μεγάλης περιοχής νίκησε τον Νικοπολίδη κάνοντας το 0-1 (η Ελλάδα ήταν τυπικά γηπεδούχος) και στο 72΄ ήρθε νέα “ψυχρολουσία”, καθώς ο ξεχασμένος στην ελληνική άμυνα Χάνσον έκανε το 0-2 σε φάση διαρκείας, και αφού ο Νικοπολίδης (είχε αποκρούσει το αρχικό πλασέ του Βίλχεμσον) και οι Κυργιάκος, Σεϊταρίδης δεν μπόρεσαν να απομακρύνουν τη μπάλα. Λίγο νωρίτερα, ο Ρεχάγκελ είχε αντικαταστήσει τον Δέλλα με τον Αμανατίδη αλλάζοντας και τη διάταξη σε 3-4-3, με τον Αμανατίδη δεξιά, τον Σαμαρά αριστερά και τον Χαριστέα σέντερ φορ, αλλά ήταν πια αργά… Στο 87΄ ο Τοροσίδης πλευροκόπησε την αντίπαλη άμυνα και από πλάγια αριστερά προτίμησε το σουτ αντί της πάσας, και φυσικά ανακόπηκε, στην τελευταία καλή στιγμή της αναμέτρησης.

Διαιτητής: Μάσιμο Μπουζάκα (Ελβετία)

Κίτρινες: Χαριστέας, Σεϊταρίδης, Τοροσίδης

Οι συνθέσεις:

ΕΛΛΑΔΑ (Ότο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Τοροσίδης, Κυργιάκος, Δέλλας (70΄ Αμανατίδης), Άντζας, Κατσουράνης, Μπασινάς, Καραγκούνης, Χαριστέας, Γκέκας (46΄ Σαμαράς).

ΣΟΥΗΔΙΑ (Λαρς Λάγκερμπακ): Ισακσον, Αλεξάντερσον (74΄ Στορ), Μ. Νίλσον, Μέλμπεργκ, Χάνσον, Ντ. Αντερσον, Λιούνγκμπεργκ, Βίλχεμσον (78΄ Ρόζενμπεργκ), Σβένσον, Λάρσον, Ιμπραϊμοβιτς (71΄ Ελμάντερ)

Δ΄ ΟΜΙΛΟΣ
=========

10 Ιουνίου Ίνσμπρουκ Ισπανία-Ρωσία 4-1
Σάλτσμπουργκ Ελλάδα-Σουηδία 0-2
14 Ιουνίου Ίνσμπρουκ Σουηδία-Ισπανία (19:00)
Σάλτσμπουργκ Ελλάδα-Ρωσία (21:45)
18 Ιουνίου Ίνσμπρουκ Ρωσία-Σουηδία (21:45)
Σάλτσμπουργκ Ελλάδα-Ισπανία (21:45)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Αγ. Ν Ι Η Τερμ. Β.

Ισπανία 1 1 0 0 4-1 3
Σουηδία 1 1 0 0 2-0 3
Ελλάδα 1 0 0 1 0-2 0
Ρωσία 1 0 0 1 1-4 0

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *