Κόσμος

Σκληρή η αναμέτρηση Ομπάμα-Χίλαρι Κλίντον

ΟΜΠΑΜΑ-ΧΙΛΑΡΙ ΚΛΙΝΤΟΝΟι δύο υποψήφιοι των Δημοκρατικών προσπαθούν να επισημάνουν τις διαφορές τους, καθώς η κούρσα των προκριματικών βρίσκεται σε πολύ λεπτή φάση. Ο Ομπάμα προηγείται στους εκλέκτορες και η Κλίντον ρίχνει τώρα το βάρος της καμπάνιας της στο Οχάιο και την Πενσυλβάνια, δύο πολιτείες που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, μάλλον γέρνουν προς την πλευρά της. Το ζήτημα της οπλοκατοχής δεν είναι από τα βασικά θέματα της προεκλογικής εκστρατείας των διεκδικητών τού χρίσματος, ωστόσο και η Χίλαρι Κλίντον και ο Μπαράκ Ομπάμα τάσσονται υπέρ της απαγόρευσης στη χρήση όπλων, καθώς η εσωκομματική μάχη κλιμακώνεται.

Νέοι συσχετισμοί

Όπως ανακοινώθηκε από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών, η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ κέρδισε τις προκριματικές εκλογές του Νέου Μεξικού, της μοναδικής πολιτείας που δεν είχε δημοσιοποιήσει μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα από τις προκριματικές εκλογές της “σούπερ Τρίτης”.

Εν τω μεταξύ, το προεκλογικό σύνθημα του Μπαράκ Ομπάμα, “Ναι, μπορείς!” έχει γίνει μόδα στην Αμερική, ενώ η δημοτικότητα του γερουσιαστή του Ιλινόι αυξάνεται συνεχώς. Αυτήν τη στιγμή ο Μπάρακ Ομπάμα ελέγχει 1289 από τους 2025 εκλέκτορες και η Χίλαρι Κλίντον 1237 εκλέκτορες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα RealClearPolitics

Η Γερουσιαστής στρέφει την προσοχή της στο Τέξας που πρέπει να κερδίσει οπωσδήποτε και τις ελπίδες της στις προκριματικές εκλογές του Οχάιο και της Πενσυλβάνια όπου σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έχει μεγάλο προβάδισμα τουλάχιστον 20 μονάδων έναντι του Ομπάμα.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι στους Δημοκρατικούς τίποτε δεν πρόκειται να κριθεί πριν τον Ιούνιο. Με τα έως τώρα δεδομένα η Κλίντον δεν μπορεί να εφησυχάζει, καθώς πρέπει να πάρει τουλάχιστον 55% ή και κοντά στο 60% σε κάθε επικείμενη εκλογή, προκειμένου να εξασφαλίσει μια καθαρή νίκη, κάτι που διαγράφεται δύσκολο.

“Η διαφορά ανάμεσα σε μένα και τον Ομπάμα είναι ότι εκείνος δίνει ομιλίες. Εγώ προσφέρω λύσεις. Αυτός θέλει να σας συναρπάσει. Εγώ να σας ισχυροποιήσω” δήλωσε η Κλίντον, κλιμακώνοντας τις επιθέσεις κατά του εσωκομματικού αντιπάλου της, ενώ με τη βοήθεια του συζύγου της προσπαθεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη όσο το δυνατό περισσότερων υπέρ-εκλεκτόρων.

Με αφορμή το σοκ που έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ οι αλλεπάλληλες ένοπλες επιθέσεις, με αποκορύφωμα το τελευταίο μακελειό στο πανεπιστήμιο του Ιλινόι, οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών τάσσονται στις ομιλίες τους κατά της οπλοκατοχής, αν και το θέμα αυτό δε βρισκόταν από την αρχή στην ατζέντα τους.

Από την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων ο Μακέιν ενισχύεται, αφότου εξασφάλισε και την ανοιχτή υποστήριξη του πρώην εσωκομματικού αντιπάλου του, Μιτ Ρόμνει. “Έχω την τιμή να υποστηρίξω την υποψηφιότητα του γερουσιαστή Τζον Μακέιν για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών” δήλωσε ο πρώην υποψήφιος για το χρίσμα του ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *