ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Είμαστε ό,τι τρώμε (παμφάγοι, vegans…)

Φυσικά και είμαστε πολύ περισσότερο από αυτά που τρώμε! Απλά, στο συγκεκριμένο γράφημα (infographic) που ακολουθεί, έχει δοθεί έμφαση σε διάφορα επίθετα/όρους που χρησιμοποιούνται για να δηλώσουν κάποιες ‘ομάδες’ ανθρώπων ανάλογα με το φάσμα των τροφών που καταναλώνουν. Με τόσες νέες, σχετικές λέξεις, το γράφημα επιδιώκει να γίνει ένας οπτικός οδηγός για το “ποιος τρώει τι”.

ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ANTIFORMA DESIGN
ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ANTIFORMA DESIGN

Ξεκινάμε λοιπόν με τους σαρκοφάγους (οργανισμούς) οι οποίοι τρέφονται κυρίως με κρέας και γενικότερα είδη του ζωικού βασιλείου. Αν και δεν αποκλείεται να υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι για κάποιο λόγο δεν μπορούν ή δε θέλουν να καταναλώσουν οργανισμούς ή προϊόντα του φυτικού βασιλείου, παραδείγματα (αυστηρά) σαρκοφάγων οργανισμών θα πρέπει να αναζητήσουμε μάλλον σε ζώα (π.χ. λύκος). Σε επίπεδο επιστημονικής φαντασίας παραδείγματα θα μπορούσαν να είναι τα βαμπίρια και οι λυκάνθρωποι.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, τουλάχιστον στο ‘δυτικό κόσμο’, είναι μάλλον παμφάγοι, τρώνε δηλαδή κρέας, ψάρι, αυγό, γάλα, τυρί, μέλι, δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και άλλα.

Οι ιχθυοφάγοι* (ή ψαροφάγοι) τρώνε όλα τα παραπάνω (ό,τι τρώνε δηλαδή οι παμφάγοι) εκτός από κρέας (‘κόκκινο’/πουλερικά). Τρώνε όμως ψάρι. Πολλοί άνθρωποι που θέλουν να γίνουν χορτοφάγοι (βλ. παρακάτω) περνάνε συνήθως πιο πριν από αυτό το ‘στάδιο’.

Στο γράφημα ακολουθούν οι χορτοφάγοι· υπάρχουν διάφορες κατηγορίες:

  • Γαλακτο-ωο-χορτοφάγοι (στα αγγλικά Ovo-lacto vegetarians (προφέρεται “όβο-λάκτο-βετζετέριανς”)) οι οποίοι δεν τρώνε κρέας και ψάρι
  • Ωο-χορτοφάγοι (Ovo-vegetarians) οι οποίοι δεν τρώνε κρέας, ψάρι και γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Γαλακτο-χορτοφάγοι (Lacto-vegetarians) οι οποίοι δεν τρώνε κρέας, ψάρι και αυγά
  • Αυστηρά χορτοφάγοι (Vegans· προφέρεται “βίγκανς”) οι οποίοι δεν τρώνε τίποτα το οποίο είναι ή προέρχεται από οργανισμό του ζωικού βασιλείου.

Οι φρουτοφάγοι είναι αυστηρά χορτοφάγοι οι οποίοι όμως δεν τρώνε ούτε λαχανικά ούτε δημητριακά· για την ακρίβεια δεν τρώνε κάτι το οποίο για να φτάσει στο τραπέζι τους έχει αποτελέσει αιτία για το θάνατο ενός φυτού. Π.χ. τρώνε μήλα (γιατί αν κόψουν από μια μηλιά ένα μήλο και το φάνε, η μηλιά δεν πρόκειται να πάθει τίποτα) αλλά δεν τρώνε καρότα (γιατί αν φάνε ένα καρότο που στην ουσία είναι η ρίζα του φυτού, αυτόματα το ‘σκοτώνουν’). Όσον αφορά τους σπόρους (ξηροί καρποί, όσπρια) δε φαίνεται να υπάρχει καθολική συμφωνία μεταξύ των φρουτοφάγων για το αν τους τρώνε ή όχι. Το ίδιο ισχύει και για προϊόντα όπως οι ντομάτες οι οποίες ενώ στη μαγειρική δε θεωρούνται φρούτα, βιολογικά παίζουν παρόμοιο ρόλο.

Είμαστε ό,τι τρώμε

Πέρα από τις διαιτητικές πρακτικές, οι παραπάνω χαρακτηρισμοί / όροι ανάλογα και με το λόγο που έχουν υιοθετηθεί έχουν κάποιες φορές και άλλες προεκτάσεις. Για παράδειγμα, οι χορτοφάγοι που έχουν επιλέξει το συγκεκριμένο τρόπο διατροφής εξαιτίας της διαφωνίας τους να σκοτώνονται ζώα, δε χρησιμοποιούν δερμάτινα είδη.

Το παραπάνω γράφημα θα μπορούσε ίσως να φανεί χρήσιμο σε όσους ασχολούνται με υπηρεσίες σίτισης (εστιατόρια – ταβέρνες – ψησταριές – μπαρ – σουβλατζίδικα – σουβλακερί – κεμπαπάδικα – catering (you-name-it)) καθώς και σε όσους μαγειρεύουν στην κουζίνα τους για φίλους και γνωστούς.

Καλά μαγειρέματα και καλή όρεξη!

ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ANTIFORMA DESIGN

http://thegreekgraph.wordpress.com/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *