ΝΗΣΤΙΣΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αγκινάρες αλά πολίτα (παραδοσιακή συνταγή)

Αγκινάρες αλά πολίτα

Αγκινάρες αλά πολίτα, αγαπημένο παραδοσιακό λαδερό φαγητό!

Μερίδες: 4 

Υλικά για Αγκινάρες αλά πολίτα

4 αγκινάρες μεγάλες

Χυμός από 1/2 λεμόνι 150 ml ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι σε ροδέλες

3 καρότα σε μπαστουνάκια 300 ml νερό ζεστό

400 γρ. πατάτες μικρές καθαρισμένες ολόκληρες

4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

4-5 κουτ. άνηθος ψιλοκομμένος

Αλατοπίπερο

Εκτέλεση συνταγής:
Βγάζετε και πετάτε τα εξωτερικά φύλλα από τις αγκινάρες, ώσπου να φτάσετε στα άσπρα και πιο τρυφερά.
Με κοφτερό μαχαίρι κόβετε τις κορυφές σχεδόν ως το μέσον της αγκινάρας και με κουταλάκι του γλυκού αφαιρείτε το χνούδι της καρδιάς. Κόβετε το κοτσάνι αφήνοντας μόνο 4 εκ. και ξεφλουδίζετε το εξωτερικό σκληρό κομμάτι του. Τις ρίχνετε σε ένα μπολ με κρύο νερό όπου έχετε προσθέσει τον χυμό από το 1/2 λεμόνι.
Προσθέτετε αρκετό ζεστό νερό για να σκεπάσετε τις αγκινάρες (η διαδικασία αυτή γίνεται για να μη μαυρίσουν).

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και τηγανίζετε το κρεμμύδι σε χαμηλή θερμοκρασία, ώσπου να γίνει διαφανές. Προσθέτετε τα καρότα και τηγανίζετε για 2-3 λεπτά.
Περιχύνετε με τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και το ζεστό νερό και αφήνετε να πάρουν βράση.

Σουρώνετε τις αγκινάρες και αδειάζετε στην κατσαρόλα μαζί με τις πατάτες, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και αλατοπιπερώνετε. (Τα λαχανικά θα πρέπει σχεδόν να σκεπάζονται από τη σάλτσα, γι’ αυτό μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε ακόμα λίγο ζεστό νερό. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 40-45 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν οι αγκινάρες και οι πατάτες. Πασπαλίζετε με τον άνηθο και βράζετε για 2-3 λεπτά ακόμα.
Βγάζετε από τη φωτιά, μεταφέρετε σε πιάτα και σερβίρετε αμέσως με φρέσκο τραγανό ψωμί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *