Κοτόπουλο στην Γάστρα με Basmati
Υλικά για 8 μερίδες Κοτόπουλο στην Γάστρα
Ένα μεγάλο κοτόπουλο 2 κιλά και πάνω κομμένο σε μικρές μερίδες
120γρ ελαιόλαδο ( μην το αποφύγετε το θέλει το λαδάκι του το φαγητό αυτό)
Ξύσμα από 2 μεγάλα λεμόνια
2 κουταλιές της σούπας πάπρικα γλυκιά
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό κουρκουμά
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας αλάτι ή 2 κύβους κότας
1 λίτρο νερό
Υλικά για το ρύζι
300γρ ρύζι Basmati
500γρ νερό
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250βαθμούς , αντιστάσεις για 50 λεπτά με σκεπασμένη την γάστρα. Αφού ψηθεί το κοτόπουλο, το αφαιρούμε και προσθέτουμε 500γρ νερό. Το βάζουμε ξανά στον φούρνο χωρίς το καπάκι αυτή την φορά και το αφήνουμε να πάρει μία βράση. Έπειτα προσθέτουμε το ρύζι και ξαναβάζουμε στον φούρνο για 20- 25 λεπτά ( ανάλογα τον φούρνο ) . Χωρίς καπάκι επίσης και ενδιάμεσα ανακατεύουμε 2-3 φορές. 5 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα προσθέτουμε ξανά το κοτόπουλο .