Επικαιρότητα

Παραγράφονται μικροαδικήματα για να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια

d6b62d1d15de38cb46b56660b2885346_XL

Τροπολογία για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων με  υποθέσεις για μικροπαραβάσεις, προωθεί για ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου. Σύμφωνα με την τροπολογία, παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη για εγκλήματα με μικρή κοινωνική απαξία τα οποία έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2013. Η παραγραφή δεν ισχύει για περιπτώσεις όπως η παράβαση του ποινικού κώδικα, αγοράς εμπορευμάτων με πίστωση, παράβασης της εργατικής νομοθεσίας και για παράβασης διατάξεων που αφορούν στη λειτουργία των κανόνων ανταγωνισμού

Αναλυτικότερα:

Καταργείται η παράγραφος  3 του άρθρου 235 του Ποινικού Κώδικα σύμφωνα με την οποία δεν συνιστά δωροδοκία η απλή υλική παροχή προς έκφραση ευγνωμοσύνης. Από την ρύθμιση εξαιρούνται τα αδικήματα σχετικά με την υπηρεσία (παθητική και ενεργητική δωροδοκία, δωροδοκία δικαστή, ψευδής βεβαίωση και νόθευση από υπάλληλο, απιστία σχετική με την υπηρεσία).

Για τα πταίσματα και τα πλημμελήματα τα οποία έχουν διαπραχθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου, προβλέπεται ότι παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η ποινική δίωξη, των πταισμάτων και των πλημμελημάτων, τα οποία επισύρουν ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος ή χρηματική ποινή ή και τις δύο ποινές. Στην περίπτωση των πλημμελημάτων, εάν ο υπαίτιος υποπέσει σε νέο παράπτωμα μέσα σε έναν χρόνο από την δημοσίευση του νόμου και καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης πάνω από 6 μήνες, συνεχίζεται η ποινική δίωξη που είχε παραγραφεί.
[eklogika.gr @ apn]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *