Βότανα-Υγεία

Ροδιά, το πολυφάρμακο στις αυλές μας

Ροδιά, το πολυφάρμακο στις αυλές μας

Ροδιά, οι θεραπευτικές της ιδιότητες είναι πολλές και ευεργετικές.
Για το έντερο, για τον πυρετό, για αφροδισιακό, για τόνωση του οργανισμού, για τις ρυτίδες, για τις αμυγδαλές…

Άλλα ονόματα: Πουνίκη. Ροιά. Ρογδιά. Ρωβηά, Επιστημονική ονομασία: Punica granatum

Ιστορίες για τη ροδιά: Οι καρποί της θεωρούνται από τα αρχαία χρόνια, σύμβολο γονιμότητας.

Ο σοφός Σολομών περιέγραψε τα ρόδια στο «Άσμα Ασμάτων» ως σύμβολο των ωραίων αισθημάτων που κρύβονται κάτω από τραχύ κάλυμμα.

Αλλά τα λουλούδια του δέντρου έχουν θεραπευτικές ιδιότητες και μάλιστα τις ίδιες κι όταν είναι φρέσκα όπως κι όταν ξεραθούν (κάτι που λίγα άλλα φυτά και βότανα το μπορούν). Και η φλούδα της ρίζας, τα κλαδιά και τα λουλούδια έχουν μερικές αποτελεσματικές θεραπευτικές ιδιότητες, όταν χρησιμοποιούνται κάτω από ορισμένες προφυλάξεις. Η φλούδα της ρίζας και η φλούδα του καρπού της ροδιάς έχουν μεγάλη ιστορία σαν ταινιοκτόνο και παρασιτοκτό νο του εντέρου και το συνιστούσαν εδώ και πολλούς αιώνες ο Κέλσος, ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος…

Όσοι εργάζονται πνευματικά καλό είναι να τρώνε αρκετά ρόδια όταν είναι η εποχή τους.

Χρήσιμα μέρη: Τα λουλούδια, τα φύλλα, η φλούδα, τα σπέρματα του καρπού, η φλούδα της ρίζας, των κλαδιών και του καρπού. (Έγχρωμη εικόνα στη σελίδα 21).

Πού τη βρίσκουμε: Ροδιές καλλιεργούνται σε όλη την Ελλάδα. Μπορεί τε να βρείτε εύκολα κι όσοι έχουν εξοχικό σπίτι με κήπο αξίζει να φυτέψουν μία. Ρόδια βρίσκουμε σε καλά μανάβικα το χειμώνα.

Δραστικές ουσίες: Τα λουλούδια έχουν στυφή γεύση, όπως και η φλούδα του καρπού. Περιέχουν Πελετιερίνη. Τανίνη (ένα αλκαλο ειδές που μπορεί να γίνει επικίνδυνο), Πουνικίνη, Μεθύλιο, Ισοπελε τιερίνη, Ψευδοπελετιερίνη, Ελλαγικό και Γρανατοτανικό οξέα, Μαννί τη, Κάλιο, Φώσφορο κ.ά.

Ιδιότητες – Ενδείξεις:

Η φλούδα σκοτώνει την ταινία και τα άλλα σκουλήκια του εντέρου με αφέψημα, που γίνεται βράζοντας 60 γραμ. φλούδες σε μισό λίτρο (δυο ποτήρια) νερού, μέχρι να μείνει το μισό και πίνουμε ένα ποτήρι κρασιού τη φορά κάθε 15 λεπτά. Επειδή προκαλεί ναυτία και εμετό, μπορούμε να το αρωματίσουμε με μέντα και να του βάλουμε λίγη ζάχαρη. Μετά από μιάμιση ώρα κάνουμε ένα κλύσμα.

Επίσης, η φλούδα σκοτώνει τις αμοιβάδες, με αφέψημα, αφού προηγηθεί αυστηρή δίαιτα. Εκτός από το αφέψημα πρέπει να πίνουμε το πρωί, με άδειο στομάχι δύο- τρεις κουταλιές χυμό από φρέσκο ρόδι και μετά μια ώρα άλλο τόσο παρθένο ελαιόλαδο.

Πίνοντας κάθε πρωί, με άδειο στομάχι δύο-τρεις κουταλιές χυμό από φρέσκο ρόδι σταματάμε την ευκοιλιότητα.

Επειδή η φλούδα είναι και στυπτική χρησιμοποιείται στην Ινδία σε διάρροιες και χρόνια δυσεντερία.

Στυπτικά είναι και τα λουλούδια της ροδιάς, γι’ αυτό μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε με πλύσεις για τη λευκόρροια, τη βλεννόρροια, τις αιμορροΐδες για τους διαλείποντες πυρετούς και με γαργάρες για τον πονεμένο λαιμό και τις πυώδεις αμυγδαλές.

Ο χυμός από τα σπέρματα του ροδιού χρησιμοποιήθηκε από τον Ιπποκράτη κι αργότερα από τη Λαϊκή Θεραπευτική σαν ευστόμαχος και αφροδισιακός.

Αν δουλέψουμε χυμό ροδιού με ίση ποσότητα παρθένου ελαιόλαδου φτιάχνουμε ένα γαλάκτωμα που διώχνει τις κηλίδες του δέρματος και σβήνει πολλές ρυτίδες. (Αλλά πρέπει να το διατηρούμε στο ψυγείο, γιατί δεν έχει τα συνήθη συντηρητικά).

Πώς χρησιμοποιείται:

Τις φλούδες της ρίζας και του καρπού της ροδιάς πρέπει να τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια πριν αποξηρανθούν. Την ξερή φλούδα πρέπει να τη μουσκεύουμε 24 ώρες πριν τη βράσουμε.

Σαν αφέψημα στις περισσότερες περιπτώσεις βράζουμε 30- 50 γραμμάρια φλούδα του καρπού σε ένα λίτρο νερού. Πίνουμε 2-3 κρασοπότηρα την ημέρα.

Για ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ, πλύσεις του κόλπου σε λευκόρροια ή επιθέματα και πλύσεις σε αιμορροϊδες βράζουμε 300 γραμμάρια φύλλα σε ένα λίτρο νερό ή κάνουμε έγχυμα μουλιάζοντας τα φύλλα για 20 λεπτά σε ένα λίτρο ζεστό νερό.

Προφυλάξεις:

Τις συνταγές με φλούδες ροδιού δεν πρέπει να τις χρησιμοποιείτε σε παιδιά μικρότερα από 5 χρόνων, ούτε σε έγκυες και σε πολύ νευρικά άτομα.

Πιθανές παρενέργειες: Οι μεγάλες δόσεις φλούδας ίσως προκαλέσουν εμετό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *