DIY-ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ-CRAFTSΒότανα-Υγεία

Φάρμακα στο κήπο μας

Φάρμακα στο κήπο μας

Με τα δικά μας φυτά στο κήπο ή το μπαλκόνι εξασφαλίζουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα για τα δικά μας σπιτικά φάρμακα. Tα βότανα που αγοράζουμε στο κατάστημα σπάνια αναγράφουν στις ετικέτες της συσκευασίας  τους πώς μεγαλώνουν τα φυτά, πόσο εκτίθενται σε φως και υψηλές θερμοκρασίες ενώ πωλούνται συνήθως σε πλαστικές συσκευασίες…

Φάρμακα στο κήπο μας – Κορυφαία στη λίστα  των φαρμακευτικών βοτάνων  είναι:

1. Φλόμος ( Verbascum thapsus )

Verbascum η λατινική ονομασία του ή αλλιώς βερμπάσκος ο θάψος. Το βερμπάσκο είναι γνωστό εδώ και χιλιάδες χρόνια για τις θεραπευτικές του ιδιότητες στις διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος. Εκτιμάται ιδιαίτερα για την πολλαπλή θεραπευτική του δράση και αποτελεί ένα πρώτης τάξης βότανο για τη θεραπεία της βρογχίτιδας, του άσθματος, της βραχνάδας, τις αιμορροΐδες και του κοκίτη. Ανακουφίζει από τους μυϊκούς σπασμούς που προκαλεί ο έντονος βήχας.

Οι καταπραϋντικές ιδιότητες του μπορούν να βοηθήσουν στην επούλωση των βρογχικών αναπνευστικών λοιμώξεων. Τα φύλλα προστίθενται συνήθως σε τσάι.  Αυτό το όμορφο και εντυπωσιακό διετή φυτό χρειάζεται άφθονο χώρο.

Μία ακόμη ενδιαφέρουσα παραδοσιακή χρήση του φυτού αυτού ήταν κατά το ψάρεμα σε ποτάμια, αλλά και στη θάλασσα. Οι παραδοσιακοί ψαράδες κοπάνιζαν αποξηραμένα φύλλα και κορμούς του φλόμου και τα κατέβαζαν μέσα σε σάκους στο βυθό της θάλασσα, σε σημεία όπου υπήρχαν ψάρια, και αυτά ζαλίζονταν και είτε έπεφταν εύκολα στα δίχτυα ή αναδύονταν.

2. Καλέντουλα ( Calendula officinalis )

Η καλέντουλα είναι αντιμυκητιασική, αντισηπτική και ένας πολύτιμος σύμμαχος στη γρήγορη επούλωση πληγών. Τα πέταλα από αυτά τα κίτρινα και πορτοκαλί λουλούδια που μοιάζουν με μαργαρίτα χρησιμοποιούνται σε πολλά φυσικά καλλυντικά και προϊόντα για μωρά.
Η καλέντουλα ανθίζει όλη τη σεζόν. Είναι μια υπέροχη προσθήκη σε κήπους με ήλιο. Συλλέξτε τα πέταλα φρέσκα. Μπορείτε επίσης να τα αποξηράνετε πριν σχηματίσουν σπόρους.

 

3. Κόλιανδρος – Cilantro ( Coriandrum sativum )

Ο κόλιανδρος διαθέτει μια μοναδική γεύση που ή αγαπούν ή μισούν οι άνθρωποι . Τα φύλλα διακοσμούν συχνά μεξικάνικα και ταϊλανδέζικα πιάτα. Οι σπόροι του είναι ένα βασικό συστατικό στα ινδικά κάρυ. Λίγοι θεωρούν αυτό το φυτό ως φαρμακευτικό βότανο, αλλά έρευνα  δείχνει ότι αποτελεί ένα ισχυρό πεπτικό βοήθημα και είναι ικανό να απομακρύνει βαρέα μέταλλα και άλλους τοξικούς παράγοντες από το σώμα. Το Cilantro μεγαλώνει καλύτερα σε έναν δροσερό, υγρό κήπο όταν ο καιρός είναι ζεστός.

4.  Μέντα ( Mentha x piperita )

Ο δυόσμος και η μέντα είναι γνωστές γεύσεις στην οδοντόκρεμα και στις τσίχλες. Το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας (NCCIH) αναφέρει ότι το μέντα είναι ένα ισχυρότερο φάρμακο σε σύγκριση με το μαγειρικό ξάδελφό του.

Όταν παρασκευάζεται ως τσάι, η μέντα μπορεί να ανακουφίσει τις πεπτικές ενοχλήσεις όπως δυσπεψία και έμετο. Μπορεί επίσης να καταπραΰνει τους πόνους των μυών όταν εφαρμόζεται τοπικά ως υγρό ή λοσιόν.

 

5. Δεντρολίβανο (Rosmarinus officinalis )

Το δεντρολίβανο είναι ένα πολυετές ξυλώδες βότανο. Οξύνει τη μνήμη και τη συγκέντρωση φέρνοντας περισσότερο οξυγόνο στον εγκέφαλό. Είναι μια θαυμάσια εναλλακτική λύση της καφεΐνης. Μια σειρά από αυτά τα μακροχρόνια και ανθεκτικά στην ξηρασία φυτά κάνει έναν όμορφο, αειθαλές φράκτη φιλικό προς τις μέλισσες.

Τα ευαίσθητα στελέχη και τα μικροσκοπικά φύλλα αυτού του φυτού έχουν  τεράστια δύναμη σύμφωνα με τους Ευρωπαίους  του Μεσαίωνα. Πολλοί πίστευαν στην ικανότητα του βοτάνου να αυξήσει την ανδρεία και να αποτρέψει τους εφιάλτες.

Οι σύγχρονοι βοτανολόγοι βασίζονται στις αντιβακτηριακές και αντισηπτικές ιδιότητες των θρεπτικών ελαίων του θυμαριού για την πρόληψη του κρυολογήματος και της γρίπης. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες , συμπεριλαμβανομένων των ποικιλιών εσπεριδοειδών με γλυκές γεύσεις που είναι τέλειες κοιλιακές θεραπείες για παιδιά.

 

7. Λεβάντα ( Lavandula )

Αναγνωρισμένη για το γλυκό άρωμά της, η λεβάντα διαθέτει επίσης ιατρικά οφέλη ως ένα ήπιο αντικαταθλιπτικό που μπορεί να ωφελήσει το νευρικό σύστημα. Προσθέστε λάδι λεβάντας στο μπάνιο σας για να ανακουφίσετε το άγχος, την ένταση και την αϋπνία . Χρησιμοποιείται επίσης σε κρέμες για τη θεραπεία των ηλιακών εγκαυμάτων και της ακμής .

Τα ξυλώδη φυτά λεβάντας προτιμούν ζεστό, ηλιόλουστο και ξηρό περιβάλλον. Τα φρέσκα λουλούδια είναι νόστιμα σε μικρές δόσεις όταν προστίθενται σε σαλάτες, μέλι, βούτυρο, λεμονάδα, ακόμη και κουλουράκια. Δοκιμάστε να ράψετε μέσα σε  ένα μαξιλάρι αρωματικά αποξηραμένα λουλούδια για όνειρα γλυκά…

 

8. Χαμομήλι

Το όνομα του σημαίνει μήλο που είναι κάτω στο έδαφος (χάμω – μήλο). Το χαμομήλι είναι ένα από τα καλύτερα βότανα για τη θεραπεία κολικών, νευρικού στρες, λοιμώξεων και στομαχικών διαταραχών σε παιδιά. Στην πραγματικότητα, ήταν ένα τσάι χαμομηλιού που η μητέρα του Peter Rabbit έφτιαξε για αυτόν μετά το αγχωτικό του κυνήγι στον κήπο του κ. McGregor!

Φάρμακα στο κήπο μας λοιπόν…

Αυτά τα εύχρηστα βότανα προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία αλλά και στο κήπο μας. Πολλά προσελκύουν ευεργετικά έντομα, συμπεριλαμβανομένων των μελισσών. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν και να απωθήσουν επιβλαβή παράσιτα από πιο ευαίσθητα φυτά στη γύρω περιοχή.

Φροντίστε να επιλέξετε φυτά που ταιριάζουν στις συνθήκες φωτός, νερού και θερμοκρασίας του κήπου σας. Για παράδειγμα, το δεντρολίβανο, η λεβάντα και ο φλόμος είναι καλύτερα για ζεστά, ξηρά σημεία στον ήλιο. Ο κόλιαντρος και ο δυόσμος προτιμούν πιο πλούσιες, υγρές και ηλιόλουστες συνθήκες.

Δείτε ακόμα: Τριόλι ή τριβόλι – Tο φυσικό Βιάγκρα
και…Φτιάξτε μόνοι σας φυτά και μυρωδικά στο σπίτι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *