ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Χαρούπι ή ξυλοκέρατο – Το χρυσάφι της φύσης

Χαρούπι ή ξυλοκέρατο

Χαρούπι ή ξυλοκέρατο. Η χαρουπιά καλλιεργείται εύκολα και ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη εκτός από τα υγρά. Η καρποφορία της αρχίζει συνήθως το 6-7 έτος και συνεχίζεται για πολλά χρόνια. Η ωρίμανση του καρπού διαρκεί σχεδόν ένα χρόνο, από το Φθινόπωρο που γίνεται η ανθοφορία μέχρι τα τέλη Αυγούστου του επόμενου έτους που αρχίζουν να πέφτουν οι ώριμοι πια καρποί. Είναι γνωστή και με το όνομα ξυλοκερατιά, ενώ στην Κύπρο ως “τερατσιά“, από την αρχαιοελληνική λέξη κεράτιον, για το χαρούπι.

Από τη λέξη κεράτιον προέρχεται και η λέξη καράτι, γιατί το βάρος του σπόρου των χαρουπιών ορίστηκε ως η πιο μικρή μονάδα μέτρησης για χρυσό και πολύτιμους λίθους. Γνωστό από την αρχαιότητα, το καλλιεργούσαν για τους καρπούς του τα χαρούπια ή ξυλοκέρατα.

Τα χαρούπια είναι μακριά, στριφτά και σκληρά πράσινου χρώματος όταν είναι άγουρα και ξυλώδη εξωτερικά, καστανού χρώματος όταν είναι ώριμα. Η σάρκα του ώριμου καρπού περιβάλλει μέχρι και είκοσι καστανόχρωμα και πολύ σκληρά φακοειδή σπέρματα, διατεταγμένα κατά μήκος του. Είναι σακχαρώδης και έχει ευχάριστη, γλυκιά γεύση.

Το χαρούπι είναι ένα γλυκό και υγιές υποκατάστατο της σοκολάτας. Η χρήση του πηγαίνει πίσω 4.000 χρόνια στην αρχαία Ελλάδα. Στη Ελλάδα την περίοδο της Κατοχής δόθηκε στο χαρούπι ο χαρακτηρισμός «σοκολάτα της Κατοχής»

Περιέχει φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, χαμηλές ποσότητες λίπους και ζάχαρης και έχει διπλάσια ποσότητα ασβεστίου σε σύγκριση με το κακάο. Δεν περιέχει  καφεΐνη και γλουτένη.

Συνταγή για πεντανόστιμο ψωμί με χαρούπι

ΥΛΙΚΑ

-500 gr αλεύρι σκληρό
-200gr αλεύρι χαρουπιού
-18gr ξηρή μαγιά ή ~ 40gr νωπή μαγιά
-2κσ ελαιόλαδο
-1-1/5 κσ μέλι
-2κγ αλάτι
-400ml νερό
-σταφίδες (προαιρετικά)
– cranberries (προαιρετικά)

Εάν έχεις δυσανεξία στη λακτόζη ή είσαι vegan, τα χαρούπια είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Είναι ιδανικό για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Η χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος  μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους που θέλουν να χάσουν βάρος. Τα υψηλά επίπεδα βιταμινών, όπως οι βιταμίνες Α και Β-2, βοηθούν στην υγεία του δέρματος και των ματιών, στη μείωση της χοληστερόλης, στον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, σε πεπτικά προβλήματα και στη θεραπεία της διάρροιας

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε το χαρούπι για χρήση σε τρόφιμα, φαρμακευτικά προϊόντα και καλλυντικά. Παρόλο που οι αλλεργίες σε χαρουπιές είναι σπάνιες, μία μελέτη από την Ισπανία διαπίστωσε ότι τα άτομα με αλλεργίες από καρύδια και λαχανικά ενδέχεται να εμφανίζουν αλλεργικές αντιδράσεις. Η κατανάλωση πολλών χαρουπιών μπορεί να μην είναι ασφαλής, ιδιαίτερα για τις έγκυες γυναίκες. Μπορεί να προκαλέσει ακούσια απώλεια βάρους και μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και ινσουλίνης.

Δείτε ακόμα: Πρωινό – Το σημαντικότερο γεύμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *