Επικαιρότητα

Χειμωνιάτικο σκηνικό σε όλη τη χώρα


Τέλος για το παρατεταμένο σκηνικό της ασυνήθιστης για την εποχή καλοκαιρίας, αφού ο χειμώνας, έστω με καθυστέρηση, έκανε αισθητή την παρουσία του. Το χειμωνιάτικο σκηνικό σε όλη τη χώρα συνθέτουν τόσο οι χιονοπτώσεις όσο και το τσουχτερό κρύο, με θυελλώδεις ανέμους και έντονα καιρικά φαινόμενα. Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, τα πλοία παραμένουν δεμένα στα περισσότεραλιμάνιαΑυξημένη προσοχή θα πρέπει να δείχνουν πεζοί εποχούμενοι κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς η θερμοκρασία πέφτει και ο παγετός είναι επικίνδυνος. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν σταδιακάστην ηπειρωτική χώρα και να περιοριστούν στα νησιά του Αιγαίου, ωστόσο από το βράδυ της Κυριακής προβλέπεται ότι θα ενταθούν και πάλι.

Τσουχτερό κρύο, χιόνια και πολλά μποφόρ

Χειμωνιάτικο σκηνικό επικρατεί σε όλη τη χώρα, με τσουχτερό κρύο, χιονοπτώσεις και θυελλώδες βοριάδες που φθάνουν ακόμη και τα 10 μποφόρ.

Στα λευκά έχουν ντυθεί αρκετές περιοχές στη βόρεια και την κεντρική Ελλάδα, ενώ τα πρώτα χιόνια πέφτουν και στην Αττική, κυρίως στα βόρεια προάστια, με αποτέλεσμα αυτή την ώρα να είναι κλειστή η λεωφόρος Πάρνηθος από το 22ο χλμ. και πάνω λόγω παγετού, ενώ με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία από τη Φυλή μέχρι τη μονή Κλειστών.

Στην Κρήτη, χιονοπτώσεις και κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί στο νομό Λασιθίου, ενώ αποκλεισμενό ειναι το επαρχιακό οδικό δίκτυο από το Ηράκλειο προς το οροπέδιο Λασιθίου.

Εν τω μεταξύ, άνδρες της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής προσπαθούν να προσεγγίσουν την περιοχή στα Ανώγεια, όπου έχουν εγκλωβιστεί τέσσερις εκδρομείς, οι οποίοι ευτυχώς δεν κινδυνεύουν.

Ακόμα, απαραίτητες είναι οι αλυσίδες σε τμήματα του ορεινού οδικού δικτύου των νομών Αχαϊας, Κορινθίας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας Φωκίδας και Ρεθύμνου.

Δεν έλειψαν και οι τηλεφωνικές κλήσεις για βοήθεια προς την πυροσβεστική, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για πτώσεις δένδρων και παροχή βοήθειας σε οδηγούς αυτοκινήτων.

Μικροπροβλήματα στην ηλεκτροδότηση σημειώθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας λόγω των δυνατών ανέμων και της χιονόπτωσης. Το πρωί του Σαββάτου, για περίπου δύο ώρες έμεινε χωρίς ρεύμα η Κάρπαθος, ενώ προβλήματα σημειώθηκαν και στην Αττική, σε περιοχές όπως το Περιστέρι και η Ραφήνα.

Η κακοκαιρία οδήγησε και σε ακυρώσεις πτήσεων στο Ελευθέριος Βενιζέλος, από και προς Ηράκλειο, Μήλο, Πάρο, Νάξο, Λέρο και Κάλυμνο.

Δεν πρόσδεσαν, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, στο λιμάνι της Κίμωλου, τις βραδινές ώρες της Παρασκευής, το Ε/Γ – Ο/Γ «ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ» Ν.Π. 9913 και Ε/Γ-Ο/Γ-Τ/Χ «ΑΙΟΛΟΣ ΚΕΝΤΕΡΗΣ 1» Ν.Μ. 37, που εκτελούσαν προγραμματισμένα δρομολόγια από Πειραιά για ΚύθνοΣέριφο – Σίφνο – Κίμωλο – Μήλο – Πειραιά και από Λαύριο για Κέα – Σύρο – Πάρο – Νάξο – Ίο – Σίκινο – Φολέγανδρο – Κίμωλο – Μήλο αντίστοιχα.

Στο «ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ» επέβαιναν 22 επιβάτες που είχαν προορισμό την Κίμωλο, ενώ ανέμεναν οκτώ επιβάτες προς επιβίβαση και στο «ΑΙΟΛΟΣ ΚΕΝΤΕΡΗΣ 1» δεν επέβαιναν επιβάτες με προορισμό την Κίμωλο, ενώ ανέμεναν τέσσερις επιβάτες προς επιβίβαση.

Λόγω των θυελλωδών ανέμων, οκτώ έως 10 μποφόρ, που πνέουν στα πελάγη,απαγορεύτηκε ο απόπλους των πλοίων στις περισσότερες περιοχές.

Tα δρομολόγια για Αργοσαρωνικό εκτελούνται μόνο με πλοία κλειστού τύπου. Κανονικά εκτελούνται επίσης τα δρομολόγια στις περιοχές Καβάλα-Πρίνου-Κεραμωτή -Λιμένα Θάσου. Τα δρομολόγια Κέρκυρα-Ηγουμενίτσα εκτελούνται με πλοία ανοιχτού τύπου, ενώ με κλειστού τύπου τα δρομολόγια των πλοίων από Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα-Λευκίμμη και Ηγουμενίτσα-Ιόνια Νησιά. Άρση του απαγορευτικού του απόπλου των πορθμείων της γραμμής Ζακύνθου-Κυλλήνης.

Πρόγνωση καιρού

Από την Εθνική μετεωρολογική υπηρεσία, εκδόθηκε στις 6πμ του Σαββάτου, η ακόλουθη πρόγνωση:

πρόγνωση για σήμερα Σάββατο 11/12/2010

γενικά χαρακτηριστικά – προειδοποιήσεις:

Βελτιωμένος σχετικά ο καιρός στα δυτικά και βόρεια. Κακοκαιρία στις υπόλοιπες περιοχές. Σταδιακή εξασθένηση των ανεμών από το απόγευμα. Παγετός κατά τόπους στα ηπειρωτικά.

Αναλυτική πρόγνωση

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: τοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα ανατολικά. Παροδικές χιονοπτώσεις στη Χαλκιδική και πιθανώς πρόσκαιρα στα ορεινά. Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 τοπικά έως 9 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα. Θερμοκρασία: από μείον 08 έως 05 βαθμούς Κέλσιου.

Νησιά Ιόνιου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: τοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 και τοπικά στο ιόνιο έως 9 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ. Θερμοκρασία: από 00 έως 10 βαθμούς Κέλσιου. Στην ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο νεφώσεις με χιονόνερο και στις νοτιότερες περιοχές τοπικές βροχές, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Θεσσαλίας, ανατολικής Στερεάς και Ευβοίας. Στην Εύβοια και τις Σποράδες πιθανώς τα φαινόμενα να είναι ισχυρά. Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 και στα θαλάσσια έως 9 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ. Θερμοκρασία: από μείον 03 έως 07 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ισχυρά. Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 7 με 9 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ.  Θερμοκρασία: από 05 έως 09 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Στα Δωδεκάνησα τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ισχυρά.  Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 7 με 9 και πιθανώς πρόσκαιρα στο βόρειο αιγαίο έως 10 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ. Θερμοκρασία: από 05 έως 09 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Τοπικές προγνώσεις

Αττική

Καιρός: νεφώσεις με χιονόνερο και χιόνι στα ορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στα βόρεια. Τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στα ανατολικά και βόρεια του νόμου και θα εξασθενήσουν.  Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 τοπικά έως και 9 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ. Θερμοκρασία: από 01 έως 06 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: τοπικές νεφώσεις. πιθανώς ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα. Θερμοκρασία: από μείον 01 έως 03 βαθμούς Κέλσιου.

πρόγνωση για αύριο Κυριακή 12/12/2010

Καιρός: στην Εύβοια, τις Κυκλάδες, την κρητη,τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις τοπικά αυξημένες με χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά. Οι χιονοπτώσεις στη βόρεια Κρήτη νωρίς το πρωί θα είναι τοπικά ισχυρές. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα και από τα δυτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στο ιόνιο και τα ηπειρωτικά, ενώ τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Τη νύχτα στα βορειοδυτικά θα εκδηλωθούν καταιγίδες.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και πρόσκαιρα στο νότιο αιγαίο 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. από το απόγευμα και από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός που τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα κεντρικά και βόρεια θα είναι ισχυρός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *