DIY-ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ-CRAFTSΣΥΝΤΑΓΕΣ

Καυτερές πιπεριές chili – Οφέλη και μειονεκτήματα

Καυτερές πιπεριές chili - Οφέλη και μειονεκτήματα

Οι καυτερές πιπεριές τσίλι ( Capsicum annuum ) είναι οι καρποί των φυτών πιπεριάς Capsicum , που ξεχωρίζουν για την καυτή τους γεύση. Το είδος περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία σχημάτων και μεγεθών πιπεριών , τόσο ήπιες όσο και καυτερές, όπως πιπεριές , jalapeños , τσίλι Νέου Μεξικού και πιπεριές καγιέν 

Οι πιπεριές chili χρησιμοποιούνται κυρίως ως μπαχαρικό και μπορούν να μαγειρευτούν ή να αποξηρανθούν και να γίνουν σκόνη (γνωστές ως πάπρικα).

Η καψαϊκίνη είναι η κύρια βιοδραστική φυτική ένωση στις πιπεριές τσίλι, υπεύθυνη για τη μοναδική, πικάντικη γεύση και για τα πολλά οφέλη στην υγεία.

Ανακούφιση από τον πόνο

Η καψαϊκίνη, η κύρια βιοδραστική φυτική ένωση στις πιπεριές τσίλι, έχει μερικές μοναδικές ιδιότητες.

Συνδέεται με τους υποδοχείς πόνου, οι οποίοι είναι νευρικές απολήξεις που αισθάνονται τον πόνο. Αυτό προκαλεί αίσθηση καψίματος αλλά δεν προκαλεί πραγματικό τραυματισμό.

Ακόμα κι έτσι, η υψηλή κατανάλωση πιπεριών τσίλι (ή καψαϊκίνης) μπορεί να απευαισθητοποιήσει τους υποδοχείς του πόνου με την πάροδο του χρόνου, μειώνοντας την ικανότητά  της αίσθησης της καυτερής γεύσης του τσίλι.

Καθιστά επίσης αυτούς τους υποδοχείς πόνου μη ευαίσθητους σε άλλες μορφές πόνου, όπως η καούρα που προκαλείται από παλινδρόμηση οξέος .

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι όταν 2,5 γραμμάρια κόκκινες πιπεριές τσίλι χορηγήθηκαν καθημερινά σε άτομα με καούρα, ο πόνος επιδεινώθηκε στην αρχή της θεραπείας 5 εβδομάδων, αλλά βελτιώθηκε με την πάροδο του χρόνου. Αυτό υποστηρίζεται από μια άλλη μικρή μελέτη 6 εβδομάδων που δείχνει ότι 3 γραμμάρια τσίλι κάθε μέρα βελτίωσαν την καούρα σε άτομα με παλινδρόμηση οξέος.

Το αποτέλεσμα απευαισθητοποίησης δεν φαίνεται να είναι μόνιμο και μια μελέτη σημείωσε ότι αντιστράφηκε 1-3 ημέρες μετά τη διακοπή της κατανάλωσης καψαϊκίνης.

Πως φτιάχνουμε σπιτικό καυτερό μπούκοβο

Διατροφικά στοιχεία

1 κουταλιά της σούπας (15 γραμμάρια) ωμές, φρέσκες, κόκκινες πιπεριές τσίλι περιέχουν:

  • Θερμίδες: 6
  • Νερό: 88%
  • Πρωτεΐνη: 0,3 γρ
  • Υδατάνθρακες: 1,3 γραμμάρια
  • Ζάχαρη: 0,8 γρ
  • Φυτικές ίνες: 0,2 γρ
  • Λίπος: 0,1 γρ

Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία

  • Βιταμίνη C. Οι Καυτερές πιπεριές τσίλι έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο είναι σημαντικό για την επούλωση των πληγών και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
  • Βιταμίνη Β6. Μια οικογένεια βιταμινών Β , η Β6 παίζει ρόλο στον ενεργειακό μεταβολισμό.
  • Βιταμίνη Κ1. Γνωστή και ως φυλλοκινόνη, η βιταμίνη Κ1 είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος και την υγεία των οστών και των νεφρών.
  • Κάλιο. Ένα απαραίτητο διατροφικό μέταλλο που εξυπηρετεί ποικίλες λειτουργίες, το κάλιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων όταν καταναλώνεται σε επαρκείς ποσότητες.
  • Χαλκός. Συχνά λείπει από τη δυτική διατροφή, ο χαλκός είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο, σημαντικό για γερά οστά και υγιείς νευρώνες.
  • Βιταμίνη Α. Οι κόκκινες πιπεριές τσίλι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτίνη, την οποία το σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη Α.

Ωστόσο, δεδομένου ότι τρώγονται μόνο σε μικρές ποσότητες, η συμβολή τους στην καθημερινή πρόσληψη είναι ελάχιστη

Άλλες φυτικές ενώσεις

Οι καυτερές πιπεριές τσίλι είναι μια πλούσια πηγή πικάντικης καυτερής καψαϊκίνης. Έχουν επίσης πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά καροτενοειδή.

Oι κύριες βιοδραστικές φυτικές ενώσεις στις Καυτερές πιπεριές chili

  • Καψανθίνη. Το κύριο καροτενοειδές στις κόκκινες πιπεριές τσίλι — έως και 50% της συνολικής περιεκτικότητας σε καροτενοειδή — η καψανθίνη είναι υπεύθυνη για το κόκκινο χρώμα τους. Οι ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες μπορεί να καταπολεμήσουν τον καρκίνο.
  • Βιολαξανθίνη. Το κύριο καροτενοειδές αντιοξειδωτικό στις κίτρινες πιπεριές τσίλι, η βιολακανθίνη αντιπροσωπεύει το 37-68% της συνολικής περιεκτικότητας σε καροτενοειδή.
  • Λουτεΐνη. Πιο άφθονα στις πράσινες (ανώριμες) πιπεριές τσίλι, τα επίπεδα λουτεΐνης μειώνονται με την ωρίμανση. Η υψηλή κατανάλωση λουτεΐνης συνδέεται με τη βελτίωση της υγείας των ματιών .
  • Καψαϊκίνη. Μία από τις πιο μελετημένες φυτικές ενώσεις στις πιπεριές τσίλι, η καψαϊκίνη είναι υπεύθυνη για την πικάντικη (καυτερή) γεύση τους και πολλές από τις επιπτώσεις τους στην υγεία.
  • Σιναπικό οξύ. Γνωστό και ως σιναπινικό οξύ, αυτό το αντιοξειδωτικό έχει ποικίλα πιθανά οφέλη για την υγεία.
  • Φερουλικό οξύ. Όπως και το σιναπικό οξύ, το φερουλικό οξύ είναι ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από διάφορες χρόνιες ασθένειες.

Η περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά των ώριμων (κόκκινων) πιπεριών τσίλι είναι πολύ υψηλότερη από αυτή των ανώριμων (πράσινων) πιπεριών.

Απώλεια βάρους

Η παχυσαρκία είναι μια σοβαρή κατάσταση υγείας που αυξάνει τον κίνδυνο για πολλές χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιακές παθήσεις και διαβήτη.

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η καψαϊκίνη μπορεί να προάγει την απώλεια βάρους μειώνοντας την όρεξη και αυξάνοντας την καύση λίπους. 10 γραμμάρια κόκκινης πιπεριάς τσίλι μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την καύση λίπους τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες .

Η καψαϊκίνη μπορεί επίσης να μειώσει την πρόσληψη θερμίδων . Μια μελέτη σε 24 άτομα που κατανάλωναν τακτικά τσίλι ανακάλυψε ότι η λήψη καψαϊκίνης πριν από το γεύμα οδήγησε σε μειωμένη πρόσληψη θερμίδων. Δεν έχουν βρει όλες οι μελέτες αποτελεσματικές οι πιπεριές τσίλι. Άλλες μελέτες δεν είδαν σημαντικές επιπτώσεις στην πρόσληψη θερμίδων ή στην καύση λίπους

Παρά τα ανάμεικτα στοιχεία, φαίνεται ότι η τακτική κατανάλωση κόκκινων πιπεριών τσίλι ή συμπληρωμάτων καψαϊκίνης μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους όταν συνδυάζεται με άλλες στρατηγικές υγιεινού τρόπου ζωής.

Πιθανά μειονεκτήματα

Αίσθηση καψίματος

Οι καυτερές πιπεριές τσίλι είναι γνωστές για την καυτή γεύση τους. Η υπεύθυνη ουσία είναι η καψαϊκίνη, η οποία συνδέεται με τους υποδοχείς του πόνου και προκαλεί έντονο αίσθημα καύσου. Για το λόγο αυτό, η ένωση oleoresin capsicum που εξάγεται από τις πιπεριές τσίλι είναι το κύριο συστατικό στα σπρέι πιπεριού.

Σε υψηλές ποσότητες, προκαλεί έντονο πόνο, φλεγμονή, πρήξιμο και ερυθρότητα. Με την πάροδο του χρόνου, η τακτική έκθεση στην καψαϊκίνη μπορεί να κάνει ορισμένους νευρώνες πόνου να γίνουν αναίσθητοι σε περαιτέρω πόνο.

Πόνος στο στομάχι και διάρροια

Η κατανάλωση τσίλι μπορεί να προκαλέσει εντερική δυσφορία σε μερικούς ανθρώπους. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, αίσθημα καύσου στο έντερο, κράμπες και επώδυνη διάρροια.

Αυτό είναι πιο συχνό σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS). Το τσίλι μπορεί να επιδεινώσει προσωρινά τα συμπτώματα σε όσους δεν έχουν συνηθίσει να το τρώνε τακτικά.

Κίνδυνος καρκίνου

Ο καρκίνος είναι μια σοβαρή ασθένεια που χαρακτηρίζεται από ανώμαλη κυτταρική ανάπτυξη. Τα στοιχεία για τις επιπτώσεις του τσίλι στον καρκίνο είναι ανάμεικτα. Μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και ζώα δείχνουν ότι η καψαϊκίνη, μπορεί είτε να αυξήσει είτε να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου ενώ μελέτες παρατήρησης σε ανθρώπους συνδέουν την κατανάλωση πιπεριάς τσίλι με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, ειδικά της χοληδόχου κύστης και του στομάχου.

Η χρήση τους ως μπαχαρικό μπορεί να είναι υγιεινή, αλλά όσοι αντιμετωπίζουν πεπτικές διαταραχές θα πρέπει να τα αποφεύγουν.

Δείτε ακόμα: 
Μολόχα Το ταπεινό φυτό με τις πολλές θεραπευτικές ιδιότητες
Φτιάχνουμε Σπιτικό σιρόπι  και καραμέλες για το βήχα

Πηγές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *