ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μοσχαράκι κοκκινιστό, η συνταγή της μάνας!

Μοσχαράκι κοκκινιστό, η συνταγή της μάνας!

Μοσχαράκι κοκκινιστό, το αγαπημένο κυριακάτικο φαγητό της οικογένειας μου!
Κάθε Κυριακή, τουλάχιστον τις καλές εποχές, στο κυριακάτικο τραπέζι ήταν πάντα εκεί
το αγαπημένο κοκκινιστό μοσχαράκι συνοδευμένο με μακαρόνια σπαγγέτι νούμερο 6.
Την Δευτέρα σχεδόν πάντα τρώγαμε ότι περίσσευε με πατάτες τηγανιτές.

Επειδή ήμασταν μεγάλη οικογένεια, εξαμελή, τα τρισήμιση κιλά κρέατος έμπαιναν
σε μια τεράστια κατσαρόλα η και χύτρα τα τελευταία χρόνια.
Η μάνα μου όταν φύγαμε όλα τα παιδιά από το σπίτι συνέχισε να μαγειρεύει την ίδια ποσότητα
μήπως εμφανιστούμε! Σου λέει αν δεν έρθουν την Κυριακή θα έρθουν την επόμενη και δεν θα πάνε χαμένα!

 

Σημείωση ΠΟΤΕ δεν κατάφερα να την κάνω σαν της μάνας μου αλλά ελπίζω τουλάχιστον σχεδόν σαν και αυτήν! Τα έκανε τέλεια!

Υλικά Μοσχαράκι κοκκινιστό

1,5 κιλό μοσχαράκι (ποντίκι η ελιά η ότι κομμάτι παρόμοιο σας αρέσει κομμένο σε μερίδες)
Μπόλικα σκόρδα
Δάφνη 1-2 φύλλα
Μερικοί κόκκοι μπαχάρι
Ντοματάκια φρέσκα η κουτί
Πελτές, μια μεγάλη κουταλιά
Αλάτι
Πιπέρι
Κρεμμύδια μπόλικα (2-3 μεγάλα)
Λίγο ζάχαρη
Κρασί κόκκινο
Κανέλα ξυλαράκι
Νερό * να σκεπάζει το κρέας και προσθέτουμε αν χρειαστεί στην πορεία!
Μακαρόνια για συνοδεία.

Εκτέλεση συνταγής
Πρώτα κάνουμε μικρές τρύπες στα κομμάτια του μοσχαριού και βάζουμε μέσα σκόρδο που έχουμε
κόψει σε μικρά κομμάτια. Όσο σκόρδο θέλουμε, τα δικά μας έχουν μέσα το καθένα ένα δυο κομμάτια.

Τσιγαρίζουμε τα κομμάτια κρέατος στην κατσαρόλα λίγα λίγα και τα βγάζουμε.
Στο λάδι που έμεινε στην κατσαρόλα τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια.
Μόλις μαλακώσουν βάζουμε τα κομμάτια του μοσχαριού πάλι στην κατσαρόλα
και τα σβήνουμε με λίγο κρασί.
Τα αφήνουμε να βράσουν μια ώρα μόνο με νερό και την δάφνη μας.

Στην συνέχεια προσθέτουμε τα ντοματάκια μας, τον πελτέ, το μπαχάρι, το αλάτι, το πιπέρι,
λίγο ζάχαρη και την κανέλα μας και τα αφήνουμε να βράσουν καλά μέχρι λίγο πριν να αρχίσει να λιώνει
το κρέας! Την κανέλα δεν την αφήνουμε πολύ, για κάνα μισάωρο και την βγάζουμε.

Κάπου εκεί κάνουμε το προσφάι μας και δοκιμάζουμε το κρέας και την σάλτσα για να δούμε αν χρειάζεται
κάτι ακόμα η επειδή απλά πεινάσαμε μαγειρεύοντας!
Αν όλα έχουν πάει καλά τα αφήνουμε λίγοοο ακόμα να δέσει η σάλτσα με το κρέας.

Παράλληλα βράζουμε τα μακαρόνια μας , πάντα βέβαια 6 νούμερο, σε αλατισμένο νερό.
Τα σερβίρουμε με τυρί της αρεσκείας μας (εμείς πάντα μυζήθρα) βάζοντας από πάνω
ένα δυο κομμάτια μοσχαράκι με όση σάλτσα μας αρέσει!
Φυσικά και με πατάτες τηγανιτές είναι φανταστικό.

Την συνταγή απλά την θυμάμαι, δεν την είχα γράψει μέχρι τώρα, και ελπίζω να σας αρέσει.
Τζιαμαλής Ρίζος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *